Linkuri accesibilitate

Karasin: relațiile dintre Moldova și Rusia s-au dezvoltat „neuniform, debalansat şi asimetric”


Grigori Karasin și Tudor Ulianovschi la Chișinău, 20.03.2018
Grigori Karasin și Tudor Ulianovschi la Chișinău, 20.03.2018

Întrevedere Ulianovschi - Karasin la Chișinău.

Ministrul moldovean de externe Tudor Ulianovschi l-a primit marți la Chișinău pe mnstrul adjunct de externe al Federaţiei Ruse Grigori Karasin. La conferința de presă a celor doi Ulianovschi a anunțat că ambasadorul moldovean Andrei Neguţă, chemat pentru consultări în decembrie, se va întoarce la post la Moscova, dar acesta pare să fi fost șsingurul element pozitiv din evaluarea făcută de cei doi diplomați relațiilor bilaterale. Alla Ceapai

Relațiile moldo-ruse traversează o perioadă dificilă și sunt marcate de dezechilibre, au recunoscut cei doi demnitari, constatând însă, în limbajul inconfundabil al diplomaților, că există dorinţă reciprocă de a depăşi această perioadă complicată.

MInistrul adjunct de externe al Rusiei Grigori Karasin şi-a exprimat speranţa că întrevederile pe care le are programate la Chişinău vor contribui la „însănătoșirea” dialogului bilateral:

„Relaţiile dintre Rusia şi Moldova s-au dezvoltat anul trecut neuniform, debalansat şi asimetric. În contrast cu întrevederile la nivel înalt, cooperarea în celelalte domenii bilaterale nu a corespuns potenţialului, inclusiv în sfera comercială şi economică. Sper că întrevederile de la Chişinău vor contribui la însănătoşirea relaţiei moldo-ruse.”

Diplomatul rus s-a limitat la declaraţii scurte, fără să accepte şi o runda de întrebări din partea presei. Karasin a mai spus că sunt necesare noi impulsionari inclusiv în procesul de reglementare a problemei transnistrene. El a lăudat înțelegerile protocolare semnate anul trecut de Chișinău şi Tiraspol, înțelegeri care au fost salutate de OSCE și de ceilalți participanți la formatul internațional de negocieri, dar au fost criticate de unii experți şi diplomați de la Chișinău pe motiv că ar însemna în fapt niște cedări asimetrice din partea autorităților statului moldovean.

„Probabil trebuie să tindem ca acele înțelegeri să fie realizate”, a spus Karasin.

Ministrul de externe moldovean Tudor Ulianovshi a oferit mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul întrevederii.

El a spus că revenirea la post după o pauză de trei luni a ambasadorului moldovean în Rusia Andrei Neguță e un pas în direcţia dezvoltării dialogului bilateral.

„Raporturile bilaterale moldo-ruse se află într-o perioadă deloc simplă de dezvoltare şi spre regret s-au acumulat un şir întreg de probleme care necesită a fi examinate şi soluţionate. Sunt convins de faptul că în măsura în care acţionăm cu responsabilitate şi respect reciproc putem depăşi această perioadă complicată din relaţia bilaterală. Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitor la necesitatea soluţionării şi depăşirii situaţiei existente precum şi excluderii pe viitor a cazurilor de abuz şi presiuni asupra cetăţenilor moldoveni, inclusiv a oamenilor politici şi oficialilor din ţara noastră.”

Cazuri de „hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova” a fost motivul invocat de autorităţile moldovene în decembrie, atunci când Ambasadorul Neguță a fost rechemat pentru consultări de la Moscova. S-a întâmplat la scurt timp după ce autoritățile judiciare ruse au anunțat că-l cercetează penal pe liderul coaliției de guvernare de la Chișinău Vlad Plahotniuc, acuzat de tentativă de omor.

Ministrul Ulianovschi a mai vorbit la întrevederea cu Karasin despre amplificarea cooperării bilaterale în cercetarea cazurilor de spălare de bani proveniți din Federația Rusă prin băncile moldovene, cunoscute sub denumirea de Laundromat.

Despre dosarul transnistrean Tudor Ulianovschi a spus:

„Retragerea trupelor militare şi a muniţiilor Federaţiei Ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în avansarea procesului de soluţionare a conflictului. Aceşti paşi pot reprezenta o manifestare de dorinţă reciprocă de a consolida în continuare tradiționalele relaţii de prietenie, cooperare şi parteneriat strategic între ţările noastre.”

Ulianovschi a precizat că asupra vizitei de lucru a vice ministrului rus de externe Grigori Karasin s-a convenit în februarie în cadrul conferinţei de la Munhen la care a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Igor Dodon: „Există riscul major ca dușmanul numărul unu al R. Moldova, al moldovenilor, să fie românii!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:53:23 0:00

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, președintele Igor Dodon a spur luni că el este cel care i-ar fi cerut încă în decembrie omologului său rus Vladimir Putin venirea la Chişinău a lui Karasin, într-o tentativă de a normaliza relațiile cu Moscova și la nivelul guvernului și al Parlamentului.

Dodon a repetat acest lucru marți după întrevederea pe care a avut-o cu Grigori Karasin:

„Vizita a fost convenită la nivelul șefilor de stat. Scopul principal este îmbunătățirea cooperării dintre guvernele ambelor state …”, a notat Igor Dodon pe Facebook.

El a mai scris că în timp ce între preşedinţii celor două state există „relațiile de prietenie constructive şi de parteneriat productiv”, cooperarea bilaterală la nivel de executiv stagnează.

Este al treilea an consecutiv când în martie vice-ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin vine în Republica Moldova.

În 2016 şi în 2017 diplomatul a mers şi în regiunea transnistreană. De această dată nu e limpede dacă Karasin va merge la Tiraspol.

Previous Next

XS
SM
MD
LG