Linkuri accesibilitate

Republica Moldova ar putea produce ploi artificiale | Filmările pentru proiectul cinematografic „Transit Time” din capitală continuă


Tehnologia de a declanșa ploi artificiale include dotarea unei drone cu substanțe active cum ar fi sarea sau un amestec de diferite săruri în nori pentru a produce precipitații.
Tehnologia de a declanșa ploi artificiale include dotarea unei drone cu substanțe active cum ar fi sarea sau un amestec de diferite săruri în nori pentru a produce precipitații.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova va avea în premieră acces la programul Interreg Europa, al cărei buget este de 130 de milioane de euro, anunță Radio Chișinău. Interreg Europa își propune să reducă disparitățile între regiunile europene, punând accentul pe invocație, sustenabilitate și incluziune socială pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor. La program pot aplica, până pe 7 iunie 2024, instituțiile publice și cele guvernamentale.
  • Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjørn Berge, va vizita Republica Moldova în perioada 8-9 aprilie. Oficialul va aborda îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru deținuți, dar și aspecte privind egalitatea de gen și violența împotriva femeilor, transmite IPN. Oficialul are programate întâlniri cu Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției, Vladimir Cuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Igor Grosu, președintele Parlamentului. De asemenea, se va întâlni și cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, pentru a aprofunda cooperarea dintre Republica Moldova și Consiliul Europei în domeniul audiovizualului.
  • Republica Moldova ar putea produce ploi artificiale pentru a ajuta agricultorii să facă față secetei, au anunțat pentru Radio Moldova reprezentanții Ministerului Agriculturii. Mai exact, noua tehnologie include dotarea unei drone cu substanțe active cum ar fi sarea sau un amestec de diferite săruri în nori pentru a produce precipitații, cristalele încurajând condensarea care declanșează ploaia. Proiectul este realizat în colaborare cu Ministerul Agriculturii din România.
  • NewsMaker relatează că filmările pentru proiectul cinematografic „Transit Time” din capitală continuă. Pe 5 aprilie, între orele 10:00-16:00, pe scuarul Iurie Gagarin din sectorul Centru vor fi filmate noi secvențe. Organizatorii au declarat că zona carosabilă a bulevardului Iurie Gagarin nu va fi afectată. Precizările au fost făcute de Primăria Chișinău într-un comunicat.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este clipul video plasat de TV8 în care se vorbește despre faptul că România modifică legislația astfel încât să poată interveni militar pentru apărarea cetățenilor săi din afara granițelor. Proiectul de lege vizează în primul rând Republica Moldova, așa cum cifre neoficiale arată că în stânga Prutului fiecare al patrulea moldovean deține și cetățenie română.
  • Pe Instagram, a fost populată postarea Ziarului de Gardă despre relansarea în politică a lui Veaceslav Platon, prin intermediul partidului „Fenix Moldova”. Platon, care se ascunde de justiție la Londra, promite „miracolul transformării statului”.
XS
SM
MD
LG