Linkuri accesibilitate

Participanții români la Festivalul de Film de la Moscova sunt mândri că s-au aflat în preajma lui Putin, Zaharova și Kiril


Spectatori la ultima ediție mai „normală” a festivalului moscovit, în 2019. Au urmat anii de pandemie, apoi retragerea acreditării internaționale din cauza invaziei ruse pe scară largă din Ucraina.
Spectatori la ultima ediție mai „normală” a festivalului moscovit, în 2019. Au urmat anii de pandemie, apoi retragerea acreditării internaționale din cauza invaziei ruse pe scară largă din Ucraina.

Filmul românesc „21 de rubini” a participat la Festivalul de Film de la Moscova, care se încheie vineri seară. În interviuri cu Europa Liberă, doi cineaști români care l-au însoțit în capitala rusă au spus că nu regretă participarea, și s-au lăudat cu experiențele deosebite.

„Suntem cazați aici, în centru, lângă domnul (președinte rus Vladimir) Putin”, a declarat actorul Dorel Vișan pentru Europa Liberă România, precizând că stă la hotel de cinci stele și că toate cheltuielile delegației românești ar fi acoperite de organizatori.

Vișan a mai spus că nu-l deranjează faptul că participă la un festival rămas fără acreditare internațională după invadarea Ucrainei de către ruși.

„Este o politică prost înțeleasă. Arta nu are graniță (...) Nu trebuie să ne pupăm pe gură cu rușii, dar trebuie să trăim omenește”, a spus actorul în vârstă de 86 de ani.

Colegul său de delegație românească la Moscova, regizorul Ciprian Mega, a rămas și el impresionat de experiențele din capitala rusă.

Mega, care este și preot la Oradea, a spus că a slujit pe 21 aprilie într-una din bisericile de la Kremlin, cu binecuvântarea Patriarhului Kiril.

Mega a mai declarat că el face asta des în călătorii, slujește în biserici, fiind „primit întotdeauna cu drag”, și a negat că ar avea nevoie pentru aceste slujbe de acordul bisericii-mamă.

Preotul-regizor român a povestit Europei Libere și despre întâlnirea la festivitatea de deschidere a festivalului cu Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, spunând că este „o doamnă de fier zâmbitoare și jovială”.

„Am avut o discuție agreabilă cu un om foarte educat, o persoană puternică și inteligentă, care, din păcate, este în guvernul altei țări”, a spus Mega.

În interviul telefonic cu Europa Liberă România, el a avut cuvinte mai puțin amabile despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că este „un actor slab și un om fără caracter”.

Echipa filmului „21 de rubini”, la festivitatea de deschidere din 19 aprilie. Regizorul Mega este primul din dreapta, actorul Vișan - al treilea.
Echipa filmului „21 de rubini”, la festivitatea de deschidere din 19 aprilie. Regizorul Mega este primul din dreapta, actorul Vișan - al treilea.

În ultima zi a festivalului din capitala rusă, directorul lui de programe, Ivan Kudrianțev, a mulțumit în mod special cineaștilor din țări occidentale „ostile Rusiei” care au participat la manifestare, spunând că ei se confruntă la ei acasă cu „presiuni enorme” din această cauză.

Regizorul Mega a spus în interviul telefonic de la Moscova cu Europa Liberă România că serviciile de informații românești i-ar fi cerut să plece din Rusia - o informație pe care nu am reușit încă să o verificăm.

O prezență moldoveană mai discretă

În competiția principală a festivalului rusesc a fost înscris și filmul „Alive in Mo...” al regizorului moldovean Grigore Bechet.

Printre partenerii festivalului de la Moscova, prezidat de regizorul rus pro-Kremlin, Nikita Mihalkov, s-au numărat Ministerul Culturii din Rusia, televiziunea rusă de stat Rossia 24, interzisă în Uniunea Europeană și în R. Moldova ca instrument de propagandă al conducerii F. Ruse, ca și agenția de știri TASS, subordonată Kremlinului.

Contactat de Europa Liberă Moldova înaintea festivalului, producătorul peliculei, Igor Guzun, nu a dorit să spună motivele care l-au făcut să o înscrie în competiția din capitala rusă, dar ne-a recomandat să vedem filmul, ca să ne dăm seama că el transmite „mesaje normale, europene”.

Ministerul Culturii al R. Moldova a explicat că filmul a fost realizat înainte de războiul din Ucraina, în 2018, că înscrierea la competiții nu ține de minister, ci de producători, iar finanțarea din partea statului a fost „nesemnificativă”.

„Cunoscând însă maniera în care arta, inclusiv cinematografia, poate fi o armă a dezinformării și propagandei, Ministerul Culturii îndeamnă oamenii de artă să evite astfel de evenimente și să fie prudenți cu ce mesaje se identifică”, se mai spune în răspunsul scris al autorităților la întrebările Europei Libere.

Înscrierea filmului în competiția de la Moscova a fost criticată de actorul din rolul principal, Cătălin Lungu. El a spus că a aflat de la Europa Liberă de participarea peliculei la festival și că nu i se pare „o idee bună”.

În vreme ce echipa filmului românesc „21 de rubine” s-a lăsat puternic mediatizată la Moscova, filmul moldovean a avut o prezență mai discretă, nefiind nici pomenit așa de des de organizatori sau de principala organizație de presă care a relatat despre manifestare, agenția TASS.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG