Linkuri accesibilitate

Socialiștii vor participa la marșul de 9 mai | Patriarhia Română oferă burse pentru studenții și elevii din R. Moldova


Membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova în drum spre Complexul Memorial „Eternitate”, 9 mai 2023.
Membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova în drum spre Complexul Memorial „Eternitate”, 9 mai 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Partidul Socialiștilor anunță că și în acest va participa la marșul organizat tradițional la data de 9 mai, scrie agora.md. PSRM a declarat că vor marca aniversarea a 79 de ani de la victoria armatei sovietice. Într-un comunicat de presă, formațiunea a făcut apel la forțele politice și civice „sănătoase” să se alăture evenimentului. Tradițional marșul începe din Piața Marii Adunări Naționale, apoi mulțimea merge spre Complexul memorial Eternitate. Precizăm că, la 25 mai 2023, deputații au aprobat un proiect prin care la 8 mai va fi sărbătorită „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”. Evenimentul urmează să ia locul Zilei Victoriei din 9 mai.
  • Moldoveanul Oleg Crețul a cucerit medalia de aur la Grand Prix IBSA de para judo din Antalya, Turcia. Potrivit TV8 care face trimitere Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, în finala categoriei de până la 90 kg, Oleg l-a învins pe britanicul Daniel Powell, medaliat cu argint la Campionatul European și Campionatul Mondial. Până a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, Oleg Crețul a mai învins reprezentanți din Irak și Turcia.
  • Patriarhia Română oferă 41 de burse studenților și liceenilor de la instituțiile de învățământ din jurisdicția Episcopiei de Bălți, notează Newsmaker. Acestea vor fi acordate pentru anul de studii 2023 – 2024 tinerilor cu rezultate bune la învățătură, care provin din familii modeste. Episcopia Bălți anunță că va oferi 20 de burse „Mitropolit Visarion Puiu”, în valoare de 850 lei, și 21 de burse „Mecena Vasile Stroescu” – în valoare de 700 lei, timp de 10 luni. Acesta este al patrulea în an în care Episcopia de Bălți oferă burse tinerilor din Moldova.
  • Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor fi excluși din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat miercuri de Guvern, transmite IPN. Conform proiectului de lege, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosință pe bază de contract, care fac dovada aflării peste hotarele R. Moldova pe o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.
  • Wizz Air, citat de Radio Chișinău, anunță despre zborul inaugural de la Chișinău către Budapesta, ca opțiune de călătorie convenabilă pentru pasagerii moldoveni. „Odată cu relansarea rutei Chișinău-Budapesta, împreună cu reluarea recentă a operațiunilor către Veneția, Roma, Milano și Londra, Wizz Air continuă să își consolideze angajamentul de a extinde oportunitățile de călătorie pentru pasagerii săi” se arată într-un comunicat emis de companie.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este știrea site-ului Știri.md despre acțiunea actorului Emilian Crețu de a planta o alee de Sakura în satul său natal, Negureni, din raionul Telenești.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru știrea Europei Libere despre cum judecătoria sectorului Râșcani a respins plângerea cuplului LGBT Albina Ciuprin și Anhelina Kulyk împotriva Agenției Servicii Publice, care le-a refuzat înregistrarea căsătoriei. Albina Ciuprin din R. Moldova și Anhelina Kulyk din Ucraina au depus o cerere de înregistrare a căsătoriei în martie 2023. După ce Agenția Servicii Publice (ASP) a refuzat să înregistreze căsătoria, cuplul a atacat în instanță decizia.
XS
SM
MD
LG