Linkuri accesibilitate

Două milioane de lei, ridicate de la membrii „organizației criminale Șor” | Cât au cheltuit deputații pentru deplasări în 2023


Oamenii legii au ridicat două milioane de lei în urma a peste 10 percheziții în Chișinău, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid.
Oamenii legii au ridicat două milioane de lei în urma a peste 10 percheziții în Chișinău, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Cheltuielile pentru deplasările de serviciu efectuate în străinătate de către deputați s-au apropiat de 2 milioane de lei în semestrul II al anului 2023. Într-o analiză, asociația Promo-LEX constată că, prin comparația cu anii precedenți, numărul deplasărilor, precum și cheltuielile suportate pentru acestea sunt în continuă creștere, transmite IPN. În perioada monitorizată, au fost emise în total 82 de dispoziții de delegare în deplasare. În scopul onorării invitațiilor, din bugetul Parlamentului au fost cheltuiți 1,9 milioane de lei. În cazul a 41% din deplasări, costul integral sau parțial al acestora a fost achitat de organizatori.
  • Newsmaker scrie că polițiștii au ridicat de la „organizația criminală „Șor” peste 2.000.000 lei, în dimineața zilei de 2 aprilie. Banii au fost ridicați în timpul unor percheziții la Chișinău, inclusiv la oficiile și domiciliul a doi soți, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid. Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta ar fi fost responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală.
  • Cetățenii vor beneficia de medicamente și dispozitive medicale compensate în baza rețetei electronice. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a lansat marți Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, informează Moldpres. Odată cu implementarea sistemului, rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate va fi înlocuită cu un formular electronic. Rețeta electronică va oferi pacienților un acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate prin reducerea timpului de așteptare la medic și în farmacie.
  • Dosarul intentat deputatei Marina Tauber, acuzată de amestec în înfăptuirea justiției, a ajuns pe masa magistraților, anunță Procuratura Anticorupție. Potrivit sursei citate, parlamentara este acuzată de faptul că a împiedicat examinarea la Curtea de Apel Chișinău a dosarului pornit pe numele lui Ilan Șor, transmite Radio Chișinău. Dacă va fi găsită vinovată, Marina Tauber riscă până la 4 ani de închisoare sau amendă de la 37.500 la 47.500 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 3 ani.
  • România își construiește instrumente pentru a proteja cetățenii români din R. Moldova și Ucraina, scrie Ziarul de Gardă cu trimitere la g4media.ro. Proiectul, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale din România, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Legile existente nu prevăd această posibilitate. Noul instrument, pus la dispoziția președintelui României, apare în contextul în care R. Moldova este sub amenințarea hibridă a Federației Ruse, iar statisticile oficiale arată că peste 600.000 de moldoveni au și cetățenia română.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este reel-ul Europei Libere despre sculptorul Alexei Vidrașco, protagonistul podcastului „Laboratorul Social”. Acesta creează, predă și organizează evenimente culturale în satul de baștină, Cuhnești.
  • Pe Instagram, a fost populată postarea moldova.org despre eseul „Tati, ai grijă de tine ca să poți avea grijă de mine”, scris în cadrul Școlii de scris organizate de Moldova.org. Daniela Veverița, autoarea acestui text, este elevă și cea mai tânără participantă a primei ediții a școlii.
XS
SM
MD
LG