Linkuri accesibilitate

„Lupta dintre candidați ține mai mult de geopolitică, decât de afacerile interne”


©Shutterstock
©Shutterstock

Revista presei internaționale despre alegerile prezidențiale moldovenești.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

„Alegătorii din Bulgaria și Moldova ar putea contribui la extinderea influenței Rusiei în Europa de Est prin votul de duminică, fapt care ar însemna o nouă lovitură Uniunii Europene”, scrie publicația engleză „The Guardian”. La fel ca și bulgarii, moldovenii s-ar putea sa aleaga un candidat pro-rus. „Situată între Ucraina și România, Moldova a semnat un Acord de Asociere cu UE, în 2014. Asta a afectat puternic legăturile cu Moscova, care a impus embargo produselor agricole moldovenești”, scrie autorul articolului.

Săptămânalul francez Le Point International” aminteste despre protestele masive provocate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar. „Demonstrațiile au unit forțele pro-ruse și pro-europene. De atunci, trei guverne s-au succedat fără a calma spiritele cetățenilor, care învinuiesc autoritățile de corupere de proportii”, se scrie în publicația franceză.

Deutsche Welle scoate în evidență falia geopolitică ce are loc la alegerile din Republica Moldova. „Candidatul pro-rus vrea legături mai strânse cu Rusia, în timp ce rivalul său pro-european mizează pe lupta cu corupția și colaborare cu UE”, scrie autorul.

„Cetățenii votează activ și așteaptă schimbări spre bine, însă nu înțeleg până la urmă programul electoral al fiecărui candidat și cum anume noul președinte va putea îmbunătăți situația din țară”, aceasta e concluzia autorului unei relatari publicate pe site-ul agenției ruse Ria Novosti.

„Unii alegători se tem că după alegeri pot avea loc revolte, cum au fost și în aprilie 2009, când comuniștii care câștigasera alegerile, au fost dați jos de susținătorii vectorului pro-european”, scrie TASS.ru. „Ambii candidați au criticat criza curentă, însă propun soluții diferite pentru a rezolva problemele”, afirmă autorul.

Într-un articol de analiză publicat pe site-ul Ukrinform, autorul Valeri Riabîh se întreabă pe victoria cui trebuie să mizeze Ucraina? „Un lucru e clar, lupta dintre candidați ține mai mult de geopolitică, decât de afacerile interne”, afirmă autorul. Indiferent de rezultatul alegerilor, Ucraina trebuie să continue dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, pentru o vecinătate pașnică în apropierea UE, conchide jurnalistul ucrainean.

Portalul online ucrainean Segodnya a publicat un reportaj din Chișinău, în care gaseste similitudini intre Ucraina și Republica Moldova. Corespondetul a conchis că piața mediatică moldovenească e dominată de propaganda rusă și deplânge lipsa unei diplomații bilaterale. „Rezultatele alegerilor riscă să devină imprevizibile. După cum glumesc moldovenii, se poate repeta scenariul „Trump” din Statele Unite”, scrie autorul.

Associated Press notează că potrivit presei moldovene la secțiile de votare din străinătate s-au format cozi foarte lungi, iar la Stratford, cartier londonez, buletinele de vot s-au epuizat. Associated Press notează că din cauza acestei situații Maia Sandu a cerut demisia autorităților care au organizat votarea.

TASS, agenție de stat rusească, a înregistrat momentul când, cu trei ore înaintea închiderii urnelor, participarea la vot a depășit nivelul primului tur, de la 31 octombrie, când și-au depus buletinele 48,95% din alegători.

XS
SM
MD
LG