Linkuri accesibilitate

Olesea Tanașciuc: „Vrem să credem că da, se va continua vectorul pro-european”


Moldoveni la alegeri în Portugalia
Moldoveni la alegeri în Portugalia

Mobilizarea diasporei de pe reţelele de socializare a început să se vadă în cifrele oficiale.

La această oră a fost depăşit numărul moldovenilor care au votat în primul tur de scrutin la Ambasada Moldovei din Portugalia, spune jurnalista stabilită la Lisabona Olesea Tanașciuc.

Olesea Tanașciuc: „La Lisabona situația e foarte pozitivă. Diaspora s-a mobilizat extraordinar. Sunt foarte mulți doritori de a vota. Până la ora actuală doar în Lisabona au votat aproximativ 1.000 de cetățeni. Mai sunt la rând alte sute, să vedem până în seară care va fi prezența.”

Europa Liberă: Și cum explicați această mobilizare masivă a diasporei? Ce i-a făcut, ce i-a determinat pe cei plecați în străinătate să iasă masiv la aceste alegeri?

Olesea Tanașciuc: „Oricât de paradoxal ar suna, cât de dezamăgită și supărată era diaspora pe guvernarea de acasă, părea că au lăsat mâinile în jos, însă nu. Au ridicat fruntea sus și s-au gândit că mai este o șansă, mai este o speranță undeva și au acum ocazia să profite de ea. Acesta și este motivul. Majoritatea își dorește în fruntea țării un om mai corect, mai responsabil, mai onest, care să cunoască și să reprezinte interesele oamenilor.”

Europa Liberă: Am avut și eu ocazia să discut cu diaspora moldovenească din Portugalia. S-au stabilit acolo cu traiul, și-au adus familiile, și-au reîntregit familiile și chiar mulți dintre ei au zis că nu au de gând să mai revină în Republica Moldova. În ce condiții, totuși, s-ar reîntoarce cineva dintre cei care au spus adio Republicii Moldova?

Olesea Tanașciuc: „Majoritatea consideră că nu se vor reîntoarce, dar există, totuşi, un „poate”. Cei care au venit astăzi la votare, cu siguranţă, nu au venit atât pentru ei, cât pentru părinţii lor, pentru fraţii lor rămaşi acasă.”

Europa Liberă: Preşedintele va avea de soluţionat o sumedenie de probleme. Ce aşteptări au cei din diasporă de la următorul şef de stat?

Olesea Tanașciuc: „Lupta cu corupţia, reforme în justiţie, reforme în sistemul educaţional, în sistemul sănătăţii. Toate aceste schimbări care pot într-un viitor mai îndepărtat să-i facă să se reîntoarcă acasă. Dar până a se reîntoarce ei acasă, să le fie bine părinţilor, fraţilor, surorilor care sunt în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi Moldova de mâine, după ce se vor afla rezultatele acestui scrutin prezidenţial, va fi alta decât cea care a fost până acum?

Olesea Tanașciuc: „Vrem să credem că da, se va continua vectorul pro-european şi vom continua să dezvoltăm lucrurile frumoase, reformele care au început a se face în Moldova. Şi să mergem, şi să creştem cât de încet, dar în sus. Ne dorim cu toţii un preşedinte corect, responsabil, onest, care să ne reprezinte pe toţi, să ştie interesele oamenilor şi să-i ajute pe toţi, să devenim o ţară prosperă, o ţară frumoasă de care toţi să fim mândri.”

XS
SM
MD
LG