Linkuri accesibilitate

„E normal să fim aici - ca să nu ne decidă alții viitorul” (GALERIE FOTO)


Imagini și voci culese la București.

În fața Ambasadei Republicii Moldova din capitala României, coada a fost aproape toata ziua lunga de 50 până la 100 de metri. Oamenii au rezistat vântului tăios care nu s-a oprit o clipă și până la ora trei după-amiaza votaseră deja peste 1900 de persoane.

În România funcționează 11 secții de vot pentru cetățenii moldoveni stabiliți aici. Circa jumătate de milion de molodveni au primit cetățenia română, dar în România, potrivit estimărilor ar fi în jur de două sute de mii, iar la primul tur de scrutin au votat nouă mii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00


Fostul președinte Traian Băsescu, proaspăt deținător al cetățeniei moldovenești a declarat că a votat „pentru candidatul care în toată campania a susținut că va menține drumul european al Republicii Moldova și apropierea față de România”.

Deputatul Eugen Tomac, care a fost trimis în Parlamentul de la București de votanții de dincolo de Prut, a spus că speră ca Republica Moldova să aleagă Vestul și integrarea în Uniunea Europeană.

Dimineață s-au fluturat steaguri tricolore, ale Uniunii Europene și s-au strigat sloganuri unioniste. Pe urmă lumea a stat în liniște.

Mulți dintre cei care au venit să voteze la cele două secții de vot deschise în capitala României sunt oameni sub patruzeci de ani.

Majoritatea celor cu care am vorbit preferă la rândul lor direcția occidentală, dar optimismul lor în privința unor schimbări susbstanțiale este moderat, chiar și atunci când vorbesc despre candidatul lor preferat.

Cei mai mulți mărutisesc că nu intenționează să se întoarcă în țara lor indiferent de rezultatul alegerilor, dar în același timp și-ar dori să vadă că Republica Moldova alege traseul european.

XS
SM
MD
LG