Linkuri accesibilitate

CEC: nu au avut loc încălcări majore ale legii în scrutinul prezidențial de duminică


Autoritățile de la Chișinău au anunțat că în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din R.Moldova au avut loc încălcări minore ale legii, un singur caz de campanie electorală în ziua scrutinului, și trei tentative de vot multiplu.

Potrivit șefei CEC, Alina Russu, instituția a transmis sesizări oficiale către entitățile abilitate să intervină:

„Este vorba de un radiodifuzor, care chiar în sala de ședințe a CEC a exercitat acțiuni de agitație electorală, de aceea noi vom remite această sezizare care urmează să o examineze CCA și IGP”.

Ceva mai devreme, CEC semnalase trei tentative de votare multiplă. Șeful direcției generale securitate publică a IGP, Marin Maxian spune că acestea sunt în proces de examinare și documentare.

„Din poziția prezentată de CEC, se prezumă că la o oră mai devreme și-ar fi prezentat votul în Moldova, după care la o diferență de 40-50 de minute, peste hotare. Aici rămâne să evaluăm registrul, după care o să putem confirma cu certitudine cum a avut loc procesul”

Maxian a confirmat și cazul de încălcare a ordinii publice în localitatea Step-Spoci, semnalat de presă inițial. Acolo, un observator al unuia dintre candidați ar fi intrat în conflict cu primarul localității. Reprezentantul IGP susține că deocamdată, în acest caz nu este demonstrat că ar avea legătură cu activitatea electorală.

„Poliția a reacționat din momentul când între persoane a apărut conflictul. În baza probelor acumulate se va lua o decizie. E vorba de o încălcare a ordinii publice în adiacentul secției de votare și nu are nimic cu activitatea electorală. Presupunerea faptului că unul din ei ar fi organziat transportul, se examinează”.

În ziua alegerilor, poliția a mobilizat 4000 angajați care au avut sarcina să documenteze eventualele cazuri de încălcare a legislaţiei electorale.

XS
SM
MD
LG