Linkuri accesibilitate

Cît de realiste sînt planurile Ucrainei de a adera la NATO?


Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk la o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Bruxelles, 15 decembrie 2014.
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk la o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Bruxelles, 15 decembrie 2014.

Liliana Barbăroșie în dialog cu expertul ucrainean Iuri Temirov.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a reafirmat intenţia statului său de a renunţa la statutul de neutralitate şi de adera la NATO, aşa cum şi-a propus în programul de guvernare noul cabinet de miniştri de la Kiev. Vorbind la o conferință de presă la Bruxelles, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şeful executivului ucrainean a spus că statutul de neutralitate este un dar oferit Rusiei de Viktor Ianokovici, şi că acum Ucraina este hotărâtă să facă reformele necesare pentru a îndeplini toate standardele de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. L-am întrebat pe expertul ucrainean Iuri Temirov, prodecan al Facultăţii de istorie a Universităţii Naţionale din Doneţk, cât de realiste i se par aceste planuri:

Iuri Temirov: „Nu va fi uşor, dar nici irealizabil. Totul depinde de faptul dacă va exista sau nu consens în coaliţia de guvernare. La fel, de faptul dacă vor reuşi autorităţile să elaboreze şi să pună în practică o strategie bună. Problema statelor post-sovietice e proasta colaborare dintre decidenţi şi cercurile analitice. Dacă Ucraina va reuşi să depăşească aceste obstacole, este posibil să adere. Trebuie să înţelegem ce înseamnă de fapt aderarea la NATO. Asta nu înseamnă altceva decât o reformă structurală, sistemică foarte serioasă a sectorului de securitate. Dacă vom reuşi această reformă, este posibil. Estimarea mea ar fi peste 10 ani. Dar nu exclud că ar putea apărea şi anumite circumstanţe care să grăbească acest proces, să forţeze statele membre ale NATO să ia o deciziei mai urgenţă.”

Europa Liberă: La ce vă referiţi? Ce fel de circumstanţe?

Iuri Temirov: „Vedem cu toţii cât de tensionate sunt acum relaţiile între ţările occidentale şi Rusia în ceea ce priveşte securitatea mondială. Dacă această tensiune va creşte, nu este exclus ca la un moment Occidentul să se vadă nevoit să integreze Ucraina. În anumite circumstanţe, asta ar putea fi singura soluţie.”

Europa Liberă: Şi cum rămâne cu faptul că NATO poate integra doar state stabile, în care există consens şi la nivelul populaţiei, şi la cel al elitelor politice în chestiuni de acest gen?

Iuri Temirov: „Acei zece ani despre care vorbeam se poate întâmpla ca să apară acest consens. Mai ales că în anumite situaţii, consensul ar putea fi catalizat de anumite evenimente. Nu se exclud însă nici alte scenarii. În culise se discută acum foarte activ despre o propunere pe care ar fi făcut-o Rusia Occidentului, o propunere despre care unii experţi au vorbit deja deschis, ca Ucraina să garanteze că nu va adera la NATO, NATO să garanteze că nu va integra Ucraina, şi atunci Rusia ar fi de acord ca Ucraina să se integreze în UE. Deci, există un asemenea scenariu discutat deocamdată pentru a se testa reacţiile. Imediat au apărut însă şi alte păreri, potrivit cărora ar fi inutil ca Rusia să fie tratată cu încredere, pentru că nu ar exista nici o garanţie ca ea va respecta vreo înţelegere.

În concluzie, aş spune că varianta realistă ar fi 10 ani, dar nu aş exclude nici posibilitatea ca procesul să fie mai alert sau, dimpotrivă, să fie îngheţat.

Nimic însă nu împiedică Ucraina să apeleze la următoarea strategie: să renunţe la retorica pro NATO, dar în acelaşi timp să-şi pregătească sectorul de securitate de aderare.

Europa Liberă: Cum aţi caracteriza sectorul de securitate actual al Ucrainei?

Iuri Temirov: „Este într-o fază incipientă de reformă. Spun asta pentru că personal nu am văzut încă o concepţie închegată de reformă. Ceea ce se întâmplă acum sunt mai degrabă nişte modificări în sistemul de apărare şi de securitate, însă nu e deocamdată nici o reformă. Despre reformă vom putea vorbi atunci când vom vedea concepţia şi va începe realizarea ei.

Europa Liberă: Cum credeţi, va semna preşedintele american Barack Obama legea adoptată de Senatul de la Washington care va permite administraţiei Obama să trimită arme guvernului de la Kiev?

Iuri Temirov: „Eu cred că o va semna. Urmăresc informaţia din surse oficiale americane şi am înţeles foarte clar că există un compromis. Majoritatea republicană şi unele cercuri din interiorul democraţilor optează pentru un sprijin mai solid Ucrainei, în timp ce administraţia Obama s-a plasat pe o poziţie mai prudentă. Dar înţeleg că compromisul a fost atins şi că, în baza acestui compromis, s-a renunţat la ideea de a oferi statutul de non-aliat Ucrainei, la nivel oficial, dar s-a păstrat tot conţinutul de cooperare prevăzut iniţial. Eu aşa înţeleg din prognozele pe care le-am văzut: că până la Revelion cel mai probabil legea va fi semnată”.

Europa Liberă: Şi ce va însemna acest lucru pentru armata ucraineană?

Iuri Temirov: „Dacă Ucraina va putea profita raţional de aceste oportunităţi, asta va însemna o consolidare foarte serioasă a capacităţii noastre de apărare. Şi nu e vorba doar despre armament şi finanţe. Este vorba despre reforme, consultanţă, pregătire de specialişti. Nu ştiu de ce mereu se pune accent pe aspectul financiar şi militar. Dar în realitate este vorba despre lucruri mult mai serioase. Dacă vom profita cu cap, influenţa asupra capacităţii de apărare a armatei ucrainene va fi enormă.”

XS
SM
MD
LG