Linkuri accesibilitate

De ce sunt românii în număr atât de mare pro-atlantiști?


Pe măsură ce situația internațională e mai instabilă, românii sînt mai atașați de aliații lor din NATO, în special de americani.

La Timișoara, au avut loc marți manifestări de comemorare la 25 de ani de la declanșarea revoluției soldate cu executarea dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu. La un sfert de veac de la căderea comunismului în România, un sondaj de opinie proaspăt sugerează că marea majoritate a românilor sunt bucuroși că țara lor să află alături de Occident. Relatează de la București Sabina Fati.

86 la sută dintre români cred că România trebuie să meargă spre Vest, deci împreună cu Uniunea Europeană și NATO. Doar 5 la sută indică direcția Est, în vreme ce aproape 9 la sută nu au nici o părere. Acest sondaj aniversar făcut de INSCOP confirmă că la 25 de ani de la căderea comunismului românii continuă să fie atașați de ideile euro-atlantiste.

România a fost primită în NATO în 2002 având și atunci o largă susținere în rândul populației. Deși spre deosebire de celelalte state din Estul Europei, România a fost ceva mai independentă de Moscova, sentimentele anti-rusești au fost alimentate chiar înainte de 1989 de naționalismul ceaușist, dar și de acasă, fiindcă în fiecare familie a existat cel puțin o poveste, mai mult sau mai puțin reală despre soldatul rus. Atașamentul de Organizația Tratatului Nord Atlantic reprezintă într-o oarecare măsură sentimentul apartenenței de Vest pe care îl au mulți români, dar în același timp acest atașament are legătură și cu frica de Rusia, în contextul anexării Crimeei și a crizei din Ucraina. Astfel, într-un sondaj din 2005, comandat de IPP doar 64 la sută dintre români aveau o părere bună despre NATO. Jumătate dintre locuitorii țări apreciuau că prezența unor baze militare americane va avea efecte, iar dintre aceștia 60 sută se temeau de pericolul unui atac terorist împotriva României și 35 la sută socoteau că opozanții Statelor Unite vor deveni și opozanții României. Tot în 2005, numai 47 la sută dintre români credeau că NATO aduce avantaje, iar 40 la sută vorbeau despre dezavantaje.

Între timp România are două baze militare americane una la Marea Neagră, în care ancorează frecvent vase militare occidentale și una în sudul țării unde anul viitor ar trebui să devin activ scutul anti-rachetă. La întrebarea “care este țara care a influențat cel mai mult în bine evoluția României din ultimii 25 de ani”, cei mai mulți români au indicat Statele Unite (36,9%), urmate de Germania (18,4%) despre care sociologii cred că apare doar conjunctural în acest clasament, datorită alegerii lui Klaus Iohannis ca președinte. Cu toate acestea Germania a fost investitorul economic cel mai consecvent în ultimul sfert de veac, care pe de altă parte nu s-a implicat aproape de loc în politica internă a țării așa cum au făcut-o în mod tradițional ambasadorii americani, spre exemplu. La mare distanță pe locul trei în acest top se află Franța (4,4%), Marea Britanie (4%) și Rusia (3,8 %), surprinzător în fața Italiei (2,8%) și a Spaniei (2,1%).

Așadar pe măsură ce mediul internațional a devenit mai puțin predictibil și mai instabil, în apropierea țării, românii au devenit mai atașați de aliații lor din NATO, în special față de americani.

XS
SM
MD
LG