Linkuri accesibilitate

„Generația Pădurii”. Cum R. Moldova vrea să aibă 25 la sută din teritoriu împădurit


Peste 100 de militari din garnizoana Chișinău au plantat puieți de salcâm pe o suprafață de peste 11 hectare, în raionul Hâncești, satul Pervomaisc.
Peste 100 de militari din garnizoana Chișinău au plantat puieți de salcâm pe o suprafață de peste 11 hectare, în raionul Hâncești, satul Pervomaisc.

R. Moldova a reluat de duminică, 10 martie, o amplă campanie de împădurire, iar pe întreaga perioadă a lucrărilor de primăvară urmează să fie plantați circa 13 milioane de puieți. În prima zi a plantării de primăvară mai mulți oficiali, militari, bugetari și cetățeni de rând au sădit arbori.

13 milioane de puieți au fost deja repartizați de Agenția Moldsilva, iar cei care doresc pot să aleagă unde să-i planteze, urmărind o hartă interactivă online, pe care sunt marcate zonele care vor fi împădurite în primăvara anului 2024.

Acțiunea de împădurire face parte dintr-un plan național de zece ani al autorităților moldovene care vor să salveze „fondul forestier degradat și să creeze noi păduri pe o suprafață de 145 de mii de hectare până în 2032”, anunța la mijlocul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Cu genericul „Generația Pădurii”, mai mulți reprezentați ai instituțiilor de stat și cetățeni de rând au mers să planteze arbori în diferite regiuni ale R. Moldova.

Printre aceștia au fost și peste 100 de militari din garnizoana Chișinău, care au sădit puieți de salcâm pe o suprafață de peste 11 hectare, în raionul Hâncești, satul Pervomaisc.

Și angajați ai Agenției Moldsilva, ai Agenției de Mediu, precum și cei de la Ministerul de Interne au publicat fotografii de la acțiunea de înverzire, de rând cu funcționali locali sau deputați.

Angajați ai ministerului de Interne în câmp pentru lucrările de înverzire.
Angajați ai ministerului de Interne în câmp pentru lucrările de înverzire.

Președinta Maia Sandu, la inițiativa căreia se desfășoară campania, a sădit puieți forestieri alături de membrele unei asociații a femeilor de afaceri, după cum reiese dintr-un video publicat de această organizație pe pagina de Facebook.

Președinta Maia Sandu printre cei care au sădit puieți în prima zi a campaniei de primăvară de împădurire, 10 martie.
Președinta Maia Sandu printre cei care au sădit puieți în prima zi a campaniei de primăvară de împădurire, 10 martie.

Departe de media europeană de împădurire

La acțiunea de împădurire din toamna anului 2023, au fost sădiți aproximativ 24 de milioane de puieți, echivalent cu o suprafață de 7 mii de hectare, potrivit informațiilor oferite de autorități.

În Republica Moldova suprafața împădurită ocupă acum 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în Uniunea Europeană este de 37,7%. Până în 2032, R. Moldova vrea să aibă 25 la sută din teritoriul său împădurit, potrivit Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru perioada 2023-2032. Potrivit aceluiași document „insuficiența capacităților de pază a fondului forestier” duce la tăieri ilicite ale pădurilor.

În R. Moldova vegetația forestieră este repartizată neuniform și puternic fragmentată, iar cele mai însemnate suprafețe de păduri sunt Codrii Moldovei. Specialiștii spun că un teritoriu împădurit în proporție de 25 la sută ar fi suficient pentru a face față provocărilor de adaptare la schimbările climatice și pentru a asigura subzistența comunităților.

XS
SM
MD
LG