Linkuri accesibilitate

100 de exemplare ale unei plante rare au fost răsădite în Parcul Național Nistrul de Jos


Acțiunea a avut drept scop readucerea plantelor rare în habitatele lor naturale și reabilitarea ecosistemelor mlăștinoase.  
Acțiunea a avut drept scop readucerea plantelor rare în habitatele lor naturale și reabilitarea ecosistemelor mlăștinoase.  

Aproximativ 100 de puieți de obligeană, o plantă care crește în locuri mlăștinoase, inclusă în Cartea Roșie, au fost aduși din Rezervația „Iagorlîc”, din stânga Nistrului, și plantați în patru locații din Parcul Național Nistrul de Jos, în apropierea satului Cioburciu, din raionul Ștefan Vodă.

Responsabilul de comunicare al societății ecologice „Biotica”, Petru Vinari, a spus Europei Libere că această plantă a existat anterior în zona mlăștinoasă a Parcului Național Nistrul de Jos, dar a dispărut. „Cauza este ignoranța oamenilor care își aduc animalele la păscut, vin cu mașinile la odihnă sau fac focul”, a precizat Vinari.

Potrivit activistului de mediu, această acțiune a avut drept scop readucerea plantelor rare în habitatele lor naturale și reabilitarea ecosistemelor mlăștinoase.

„Obligeana eliberează substanțe nutritive în apă, cu ajutorul cărora se dezvoltă diferite forme de viață, cum ar fi specii rare de insecte”, a explicat expertul Nicolai Romanovici de la Rezervația „Iagorlîc”. El a adăugat că un număr mai mare de specii de plante face corpul de apă mai rezistent la poluare și la schimbările climatice.

În aceeași zi, reprezentanții Rezervației „Iagorlîc” au luat exemplare de ciulini de baltă și de ferigi plutitoare din zona Nistrului de Jos, de pe porțiunile unde erau în abundență, pentru a le planta în Rezervația „Iagorlîc”.

„Aceste plante au existat anterior în Rezervația Iagorlîc, dar au dispărut din cauza modificării componenței chimice și a modului de curgere a apelor, a poluării și schimbărilor climatice” a spus Nicolai Romanovici.

Aceste două specii filtrează apa de substanțe nocive și eliberează în apă oxigen, prin urmare, crește calitatea apelor și se pot dezvolta și menține diferite forme de viață, a concluzionat expertul.

Cercetătorul care salvează de la dispariție plantele de stâncă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

XS
SM
MD
LG