Linkuri accesibilitate

R. Moldova își va extinde pădurile în următorii 10 ani


Vedere din împrejurimile satului Căprina, Iunie 2021
Vedere din împrejurimile satului Căprina, Iunie 2021

Terenurile împădurite din R. Moldova urmează să fie extinse cu cel puțin 145.000 de hectare în următorii 10 ani, ajungând să acopere până la 15% din suprafața țării. Obiectivul se regăsește în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru anii 2023-2032, care a fost aprobat de guvern vineri, 17 februarie.

Pădurile vor fi plantate atât pe terenuri noi, cât și pe cele forestiere puternic degradate, inclusiv pe terenurile aflate în proprietate privată. De asemenea, vor fi plantate fâșii forestiere riverane pentru protecția terenurilor agricole și vor fi create trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier.

Autoritățile își propun, în acest fel, să atenueze consecințele schimbărilor climatice, să reducă emisiile de carbon, să oprească degradarea solului și să asigure populația cu necesarul de lemne de foc.

Programul a fost elaborat la inițiativa președintei Maia Sandu, care a salutat aprobarea lui și a îndemnat întreaga societate să se implice în campaniile de împădurire și de colectare de semințe, care vor fi anunțate de autorități.

Pentru realizarea programului, va fi nevoie de peste 15,2 miliarde de lei. Autoritățile spun că cea mai mare parte a fondurilor, circa 12,7 miliarde de lei, va fi atrasă de la partenerii internaționali.

În prezent, terenurile împădurite constituie 11% din suprafața Republicii Moldova, în timp ce gradul mediu de împădurire în țările Uniunii Europene este de 37,7%.

La cules ghinde, pe Plaiul Fagului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
XS
SM
MD
LG