Linkuri accesibilitate

Occidentul în fața crizei politice ruso-ucrainene


Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU arată în Consiliuld e Securitate scrisoarea prin care V. Ianukovici a cerut ajutorul militar al Rusiei
Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU arată în Consiliuld e Securitate scrisoarea prin care V. Ianukovici a cerut ajutorul militar al Rusiei

În Consiliul de Securitate, ca în anii războiului rece, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au criticat cu asprime agresiunea rusă în Ucraina.



Situatia din Ucraina se complica, dar la fel de complexa este si reactia comunitatii internationale. De ce nu se manifesta mai multa unitate? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In aceste zile paralele istorice abunda si rostul lor este apelul ca Occidentul sa nu procedeze ca in alte ocazii in care a tolerat abuzuri ale unor lideri si tari, consecintele fiind devastatoare. Termenul de referinta este Germania sfirsitului anilor '30. Cazul actual este cel al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

In Statele Unite, administratia a formulat critici foarte aspre la adresa agresiunii ruse in Crimeea si – direct sau indirect – ameninta cu sanctiuni economice si politice. Doar ca deocamdata cel putin, aliati europeni nu par sa urmeze Statele Unite. In special Germania, pentru care gazele rusesti sint un ingredient economic important, pare sa ezite cind e vorba despre sanctiuni serioase de natura sa afecteze masiv economia rusa.

Nici Marea Britanie nu priveste cu ochi buni restrictii bancare, stiut fiind ca este una dintre destinatiile predilecte ale oligarhilor rusi. In America, republicanii il ataca pe Obama ca ar fi decredibilizat politica externa a Statelor Unite, ca aceasta nu mai inspira respect sau teama si in esenta ca da dovada de slabiciune. Toti – republicani si democrati – nu considera optiunea militara ca fiind una viabila ori, in aceste conditii este greu de spus ce inseamna sa fi puternic in politica externa, stiut fiind faptul ca reactii izolate nu au suficienta forta.

Si, fireste ca Vladimir Putin este constient cit este de dificila sa creezi o coalitie importriva sa, in conditiile date. In plus exista si precedentul Georgia unde Occidentul nu a sanctionat agresiunea si prezenta militara ruseasca pe teritoriul altei tari. Ceea ce complica si mai mult situatia in disputa mediatica dintre cele doua tabere este si faptul ca spre deosebire de situatii similare in alte parti, agresiunea ruseasca nu intimpina pina acum rezistenta populara in Crimea. Polonia a cerut intrunirea Consiliului Atlanticului de Nord, fara sa precizeze insa ce actiuni are in vedere. In Consiliul de Securitate, ca in anii razboiului rece, Statele Unite, Marea Britanie si Franta au criticat cu asprime agresiunea rusa in Ucraina.
XS
SM
MD
LG