Linkuri accesibilitate

„Nu vreau să las de înţeles decât că noi nu suntem lăturaşi în această Alianţă”


Valentina Ursu în dialog cu Mihai Ghimpu, liderul PL.


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție despre modul cum funcționează democrația și statul de drept, în care se spune că Moscova nu se achită de obligațiile pe care și le-a asumat pe plan internațional. S-a făcut trimitere, legat de asta, la staționarea în continuare pe teritoriul Republicii Moldova a armamentului și trupelor rusești. Cum se știe, Moscova nu vede cu ochi buni apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Despre acest subiect, despre prețu la gaz, dar și despre ce a făcut sau ce mai are de făcut Alianța pentru Integrare Europeană, și despre relațiile cu România a fost vorba în interviul pe care liderul Partidului LIberal Mihai Ghimpu i l-a acordat corespondentei Europei Libere la Chișinău Valentina Ursu

Europa Liberă: Relaţiile dintre Moldova şi Federaţia Rusă astăzi cum le caracterizaţi?

Mihai Ghimpu:
„Predomină interesele Federaţiei Ruse. Ei pe noi nu ne recunosc. Fac declaraţii, dar, în realitate, în practică, poftim că ei surmenează integritatea, independenţa noastră, menţin armata. Au ocupat teritoriul, au provocat conflictul militar. Ei nu se împacă cu gândul că noi n-avem nimic comun cu ei în plan naţional. Noi suntem români şi ei sunt ruşi. Şi nu se poate împăca cu aceasta Federaţia Rusă. Atât timp cât ei nu vor să se împace cu aceasta, înseamnă că situaţia la noi rămâne una explozivă. Oricând poate să apară, iată acuma cu gazul, lipsa contractului.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi că până astăzi nu s-a reuşit negocierea unui acord privind livrările de gaze ruseşti către Moldova?

Mihai Ghimpu:
„Iată tocmai răspunsul la întrebare dumneavoastră. Rusia nu vrea să se împace cu gândul că noi, în timpul apropiat, putem obţine aceste trei acorduri: Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb şi Aprofundat şi Libera Circulaţie.”

Europa Liberă: Acorduri cu Uniunea Europeană.

Mihai Ghimpu:
„Cu Uniunea Europeană. Ei înţeleg că aceasta înseamnă 99% Republica Moldova membră în UE. Rămâne doar să obţinem calitatea de candidat şi de membru. Şi ei acuma încearcă să ne oprească pe noi din drum, folosind pârghia pe care o au: piaţa şi gazul.”

Europa Liberă: Admiteţi că ar putea să lase Moldova fără gaze în dricul iernii?

Mihai Ghimpu:
„Nu mai pot ei, fiindcă au devenit membri ai Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi sunt obligaţi să respecte aceste angajamente şi regulile economiei de piaţă. Şi nu cred că vor face lucrul acesta, dar, mă rog, noi trebuie să fim atenţi. Noi trebuie să facem tot posibilul să avem alternativă. Şi când vom avea alternativă, atunci ne vom simţi mai stăpâni acasă, pe propriul pământ...”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, uneori au loc replici foarte acide în cadrul şedinţei Parlamentului între putere şi opoziţie. Totuşi, rândurile fracţiunii PCRM se răresc. Sunt voci care spun că numărul celor care părăsesc PCRM-ul ar putea să vină în favoarea altor două partide din Alianţă şi, când PL-ul nu e de acord să voteze ceea ce propune PLDM-ul sau PD-ul, vor vota neafiliaţii.

Mihai Ghimpu:
„În primul rând, nu trebuie să ne bucurăm că se răresc rândurile comuniştilor, fiindcă aceştia-s mai răi decât comuniştii.”

Europa Liberă: Dar se schimbă raportul de forţe, odată cu părăsirea fracţiunii PCRM de către anumiţi deputaţi.

Mihai Ghimpu:
„Da, dar aceasta nu înseamnă că noi vom accepta colegii de Alianţă azi să voteze cu noi, mâine cu ceilalţi. Problemele-cheie trebuie să fie discutate şi trebuie să fie votul Alianţei. Noi nu suntem aici lăturaşi... Noi suntem parte egală în actul guvernării, indiferent de mandatele pe care le avem. Şi dacă vor încerca aşa, atunci nu, nu...”

Europa Liberă: Ce face PL-ul?

Mihai Ghimpu:
„Vom lua o decizie: ori cu ei, ori cu noi.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că aţi putea să ieşiţi din AIE?

Mihai Ghimpu:
„Nu vreau să las de înţeles nimic, decât că noi suntem nu lăturaşi în această Alianţă. Ce ne place votăm ce ţine de integrarea europeană cu liberalii care sunt pentru integrare europeană şi împotriva comunismului. În ce ţine de altele care nu acceptă liberalii – ne ducem cu alţii. Înseamnă că trebuie să ne convingă pe noi. Şi noi vom vota. Dacă nu vor avea argumente, atunci înseamnă că nu te duci să cauţi în altă parte. Aşa spune regulamentul şi acordul semnat între noi. Dacă nu ne-am înţeles într-o problemă, ea este exclusă de pe ordinea de zi şi se lasă până găsim consensul. Şi eu sper că aşa va fi. Mă rog, multe se vorbesc acuma: că ies special. Eu cred că unii ies din interesul lor personal: business, probleme, dosare...”

Europa Liberă: Din comunişti?

Mihai Ghimpu:
„Ce, credeţi că la comunişti s-au dus oameni care împărtăşesc ideologia comunistă? Hai să fim serioşi. S-au dus oamenii cu interese. Majoritatea se duc la acei care-s cu pâinea şi cu cuţitul în mână..., care sunt la guvernare. Dacă nu eşti la guvernare, nu mai eşti aşa mare comunist, nu mai eşti creştin, liberal şi aşa mai departe. Aici sunt interese de viaţă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, într-un interviu cu postul nostru de radio, spuneaţi că până la finele acestui an ar trebui să se producă reforma în Procuratură. Din partea reprezentanţilor Procuraturii, am reţinut o declaraţie precum că reforma ar putea să se producă cu adevărat până în anul 2016. Ce e cu termenul acesta?

Mihai Ghimpu:
„Acesta e un termen stabilit, departe de angajamentele asumate de noi încă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, când am devenit membri, în ’95. Câţi ani au trecut? Noi 17 ani tot amânăm, şi amânăm, şi amânăm, şi amânăm... Şi acuma tot Alianţa amânăm în ultimul an al mandatului, nu este corect.

Noi, în primul rând, trebuie să demonstrăm Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, acelor care ne-au încredinţat şi ne-au luat pe noi nepregătiţi, că, dacă n-au făcut-o comuniştii, alţii, noi cei care ne numim Alianţă pentru Integrare Europeană vom face la timp, dar nu vom folosi instituţia, ca, la sfârşit de mandat, să facem reforma.

Nu poate exista o Procuratură puţin reformată, dar cu pârghii pe care le-a avut şi în perioada sovietică. Procurorii nu sunt independenţi. De aceea eu cred că, dacă nu în toamna aceasta, iarna, la primăvară, noi trebuie să rezolvăm problema aceasta şi să nu amânăm, fiindcă 2014 e an preelectoral. Şi mă tem că atunci n-o să fie. De aceea eu de data aceasta nu vreau să rămână încă pentru viitorul mandat, cine ştie care va fi, eu sper să fim noi, cu gândul de reformare...”

Europa Liberă: Cine ar fi interesat să tergiverseze această reformă?

Mihai Ghimpu:
„Cei care decid. Suntem trei, aici e problema. Eu văd într-un fel, altul vede în altul, al treilea vede în felul său. Dar trebuie să ne aşezăm şi să găsim consensul, înţelegerea. Viziunile sunt diferite. Unii o văd în 2014, alţii o văd dacă nu 2012, atunci cel târziu în 2013, la început. Este o problemă că procurorul general, conform constituţiei are un mandat şi este numit de Parlament, la propunerea Preşedintelui Parlamentului, dar aceasta nu ne încurcă ca să reformăm alte lucruri. Aceasta lăsăm până când vom adopta noua Constituţie sau vom modifica articolul.

Aşa că putem face lucrul acesta. Unii aşa cred că, adică, pe 2014, la sfârşit, încolo, până atunci adoptăm o nouă Constituţie. Nu are nimic cu alta. Şi noua Constituţie trebuie grăbită, că altfel, nu ştiu dacă o vom mai adopta.”

Europa Liberă: Aţi promis că imediat ce începe sesiunea de toamnă-iarnă, alegeţi preşedintele CNA, preşedintele Comisiei de Integritate şi şeful SIS-ului. Şi aici e un pic de întârziere. Apar nişte condiţionări?

Mihai Ghimpu:
„Nu. Eu sper că în luna aceasta, octombrie, vom rezolva problemele acestea: şi cu SIS-ul, şi cu CNA, şi cu Comisia de Integritate. Suntem obligaţi şi eu cred că le vom rezolva. Se cere mai mult timp de discuţii, voinţă politică...”

Europa Liberă: Este sau nu este?

Mihai Ghimpu:
„Parcă este.”

Europa Liberă: Aţi ajuns la un consens în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană referitor la ratificarea Acordului de Frontieră dintre Republica Moldova şi România?

Mihai Ghimpu:
„Acest Acord poate fi ratificat numai în cazul în care prim-ministrul, conform Convenţiei de la Viena, primeşte mandatul preşedintelui, după semnare. Nu sunt împotriva acestui Acord de regim de frontieră, semnat, dar să nu creăm precedente. Atunci, nu mai e nevoie nici de Parlament, nici de preşedinte. Dacă s-a semnat fără mandatul preşedintelui, preşedintele poate elibera acest mandat şi după semnarea documentului. Dacă apare acest mandat, retroactiv, în cazul dat, să spunem, al preşedintelui, nu e nicio problemă, noi votăm. Ştiu că i-a promis şi doamnei Merkel domnul preşedinte al Parlamentului, în prezenţa mea am auzit, că toamna aceasta. Poftim, aceasta poate fi şi joia viitoare sau vineri. Dacă între timp, zilele acestea apare documentul care legiferează semnătura prim-ministrului.”

Europa Liberă: Dar aceste trei acorduri care urmează să fie semnate la anul viitor, acordul de asociere la UE, acordul privind regimul liberalizat de vize şi acordul de liber schimb, cine va semna din partea Moldovei aceste documente?

Mihai Ghimpu:
„Aici trebuie să se ocupe foarte atent Ministerul de Externe, ca să nu fie iarăşi greşeli, să nu îl pună în situaţie de domnul prim-ministru, trebuie să vadă corect cu cine semnează, depinde cu cine semnăm. Dacă Comisia Europeană e organ executiv, la noi Ministerul de Externe trebuie să clarifice din timp aceste lucruri.”

Europa Liberă: Înţeleg că renunţaţi să ajungeţi membru al Biroului Permanent al Legislativului. Renunţaţi şi la o funcţie în fruntea Legislativului.

Mihai Ghimpu:
„Eu nu sunt cerşetor. Şi mie nu-im place când cineva vrea ca eu să cerşesc, să mă duc la dânsul şi să mă închin: „Hai, te rog, votează.”

Europa Liberă: Dar vi se cuvine.

Mihai Ghimpu:
„Mi se cuvine, dar am să răspund la sfârşitul guvernării. Să nu creadă că aşa vor merge lucrurile, ca, la sfârşit, să spună: „Păi, noi am guvernat împreună cu PL şi cu Ghimpu”. Nu, domnilor, aţi guvernat voi. Odată ce PL – nici speaker, nici prim-vice, nici membru al Biroului, nici Procuratură, nici cutare, nici cutare... Că e depolitizare. Hai să fim serioşi: pentru PL e depolitizare, pentru alţii – nu e depoltizare. Tot ceea ce numeşte Parlamentul sunt funcţii politice.”
XS
SM
MD
LG