Linkuri accesibilitate

Reactii la rezoluția APCE care cere Rusiei să-și retragă trupele și armamentul din Transnistria


„Este mai degrabă un răspuns la sfidările pe care le face Rusia.”


Unul din foştii reprezentanţi permanenţi ai Republicii Moldova la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, spune că subiectul retragerii trupelor şi muniţiilor ruse din regiunea transnistreană este unul neobişnuit pentru agenda APCE. Totuşi, prezenţa acestui subiect în rezoluţia de marți, o rezoluţie extrem de critică la adresa Rusiei în care se regăseşte şi o cerere de a-şi retrage prezenţa militară din Republica Moldova, nu este neapărat , aşa cum s-ar putea crede, rezultatul insistenţei cu care ar fi fost promovat de autorităţile de la Chişinău, opinează Alexei Tulbure:

„Într-adevăr, aceasta nu este o temă de excelenţă a Consiliului Europei. Cu astfel de probleme se ocupă OSCE de obicei. Dar cu toate acestea au fost rezoluţii de tot felul. Consiliul Europei, dacă ţineţi minte, s-a ocupat şi de problemele puşcăriilor secrete americane deschise în mai multe ţări, de problemele livrărilor vinului de exemplu din Georgia în Rusia şi în sensul acesta au fost diferite clauze plasate în diferite documente. Aşa că nu văd nimic deosebit şi n-aş caracteriza ceea ce s-a produs la Strasbourg ca un succes al celor ce au insistat pe includerea acestei clauze. Este bine că ne-au susţinut, însă, din păcate, aceste rezoluţii poartă caracter de recomandare şi nu au forţă obligatorie.”

Fostul ambasador care a reprezentant Moldova la Consiliul Europei în anii 2002-2006 sugerează că aşteptările legate de posibilele efecte ale rezoluţiei, în speţa retragerii militare ruse din Transnistria, nu ar trebui să fie exagerate :

„Consiliul Europei în genere nu este un organism care atrage prea mare atenţie din partea marii politici internaţionale şi a marii prese internaţionale. Ceea ce se întâmplă acolo este interesant pentru noi, noi folosim aceste acte în anumite scopuri, inclusiv în confruntările noastre politice interne, însă efect mare pe arena internaţională, în relaţiile dintre marile puteri internaţionale aceste rezoluţii nu au, din păcate. La începutul anilor 2000 monitorizarea Consiliului Europei erau foarte importante. După 2005, când Rusia a început să insiste asupra rolului său special în asigurarea Europei cu resurse energetice, toate aceste mecanisme au devenit mai puţin eficiente. ”

Cu Alexei Tulbure este de acord Sergiu Mocanu, fost parlamentar şi, în perioada 1994-97, membru al delegaţiei permanente a Parlamentului Republicii Moldova la APCE:

„Sunt sigur de faptul că nu atât eforturile celor de la Chişinău au adus ca să existe această clauză. Pentru că dacă observaţi în ciuda laudelor pe care le auzim dinspre Europa, nu suntem nici până astăzi scoşi de sub monitorizarea Consiliului Europei. Preocuparea parlamentarilor din CE pentru acest subiect este mai degrabă un răspuns la sfidările pe care le face Rusia. Doar comportamentul cinic şi obraznic al Rusiei determină perceperea şi plasarea Republicii Moldova într-un context pozitiv. Sigur că acest lucru va avea efect. Consiliul Europei îşi arată disponibilitatea de a vedea interesele noastre şi de a ne plasa într-o zonă mai apropiată Europei.”

Prevederea din rezoluţia de ieri cu privire la retragerea prezenţei militare ruse din regiunea transnistreană a fost urmată miercuri şi de o cerere similară formulată de la tribuna APCE de preşedintele moldovean, Nicolae Timofte. Solicitat de noi, purtătorul de cuvânt prezidenţial, Vlad Ţurcanu, care l-a însoţit pe preşedinte la Strasbourg, ne-a spus:

„Aţi observat probabil consecutivitatea şi insistenţa cu care autorităţile de la Chişinău, în primul rând preşedintele Nicolae Timofte, a folosit toate tribunele internaţionale pentru a preciza această poziţie oficială a autorităţilor de la Chişinău. Şi preşedintele speră ca republica Moldova să aibă toată susţinerea din partea partenerilor internaţionali pentru ca acest deziderat să fie realizat, pentru ca Federaţia Rusă să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat în această privinţă,” ne-a spus de la Strasbourg Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt prezidenţial.
Previous Next

XS
SM
MD
LG