Linkuri accesibilitate

Târgul universităţilor din România la Chişinău


Acelaşi număr de burse în România, dar mai puţine şanse. De ce preferă tinerii moldoveni să studieze în România?

Astăzi a început admiterea în instituţiile de învăţământ superior. Dosarele pentru admitere pot fi depuse până la sfârşitul acestei luni. Potrivit Ministerului Educaţiei de la Chişinău, anul acesta sunt oferite peste 20 de mii de locuri pentru ciclul I de studii – licenţa, aproape 7 mii dintre care vor fi cu finanţare de la buget. Despre cum va decurge admiterea pentru moldovenii care vor să studieze în România, relatează Tamara Grejdeanu.

Pentru următorul an de studii, statul român oferă 5000 de locuri pentru tinerii din R. Moldova care vor să studieze în România. Tot atâtea locuri au fost oferite şi anul trecut, după ce oferta iniţială de peste două mii de locuri a fost suplinită cu încă trei mii la a doua sesiune de admitere.

Cu toate că numărul de locuri a rămas acelaşi, şansele moldovenilor de a ajunge la o facultate în oraşele mari ale României sunt mult mai mici, crede Preşedintele Asociaţiei tinerilor basarabeni din Iaşi, Constantin Vlas, care spune că în acest an nu s-a ţinut cont de solicitările tinerilor din anii precedenţi:

Constantin Vlas
Constantin Vlas
,,S-au oferit locuri în centrele universitare mai mici. Iaşiul, Bucureştiul, Clujul oferă mult mai puţine locuri decât se dădeau în anii precedenţi şi cu toţii ştim că anume solicitarea studenţilor de aici e anume pentru centrele universitare mari şi prestigioase din România.”

Entuziasmaţi de posibilitatea de a studia peste hotare, tinerii basarabeni vor trebui totuşi să-şi calculeze şansele, căci unele universităţi oferă mai puţine burse şi mai multe locuri fără taxă şi fără bursă:

„Anul acesta, făcând comparaţie cu anii precedenţi sunt unele specializări care dau mai multe locuri, sunt unele specializări care dau mai puţine, în Timişoara, se oferă trei locuri la medicină, ceea ce nu a fost de-acum de doi ani, facultatea de economie oferă stabil, ca în fiecare an câte un loc, două de specializare, politehnica oferă multe locuri, pentru că au o mare solicitare în Timişoara.” ne-a spus Beatrice Buşinschi, care a venit la târg din partea unei universităţi din Timişoara.

Eugen şi Vladislav Grama
Eugen şi Vladislav Grama
Fraţii Eugen şi Vladislav Grama pe care i-am întâlnit la târg sunt încrezători că vor obţine studii de calitate în România şi, în plus, diploma unui stat european. Iată de ce ei vor să-ţi încerce norocul, mai ales că au obţinut o medie bună la examenele de bacalaureat:

„Eu cred că totuşi şansă este, mediile trebuie să fie ceva mai mari, mai mari de 9 deja sunt şanse reale de intrat. Iarăşi nu este foarte accesibil, trebuie un pachet destul de serios de documente. Oricum, eu cred că diploma Europeană este mult mai preţioasă ca cea din Moldova.”

Europa Liberă: Voi pentru ce facultate optaţi?

,,Medicină generală sau stomatologie, acest domeniu, medicina.”

Europa Liberă: O să încercaţi să depuneţi şi aici actele?

,,Desigur, la Testemiţanu, 385 de locuri bugetare, şanse destul de mari. Depunem oricum, da vrem în România mai mult.”

Ion Schidu
Ion Schidu
Să înveţe în România vor nu doar proaspeţii absolvenţi ai liceului, iată ce ne spune Ion Schidu, care are de acum în palmares două diplome:

„Având în vedere că am absolvit aici masteratul, cred că doctor ar fi util sau eventual să fac master mai aprofundat acolo.”

Europa Liberă: De ce ai ales să-ţi continui studiile în România?

,,Optez pentru calitate, metodologie europeană de studii, perspective, aprofundarea cunoştinţelor, nouă metodă de predare, contacte. Cred că este o oportunitate pe care trebuie să o utilizeze orice student care îşi doreşte ceva mai mult.”

Din an în an topul facultăţilor nu suferă mari schimbări, dreptul, medicina, ştiinţele economice rămân a fi cele mai solicitate, chiar dacă în acest an s-au micşorat numărul de burse la aceste facultăţi. Interesat de drept este şi tânărul Dan Nicoara:

,,Am venit aici pentru că vreau să întreb studenţii ce părere au despre studiile în România, vreau şi eu, mă gândesc, o alternativă ar fi să aplic acolo.”

Europa Liberă: Ce părere ai despre oferte, ai reuşit să alegi o facultate?

„Da, eu sunt decis cu facultatea din clasa a zecea, a 11-a, fac drept, şi vreau să văd cum este. Am mai discutat cu un băiat din Târgu-Mureş, spune că este foarte bine, studiile sunt mai calitative, profesorii mai puţin corupţi, o spun direct.”

Europa Liberă: Tu vrei să aplici pentru o bursă?

„Eu vreau să aplic pentru bursă, dar oraşele pe care le-am ţintit eu nu sunt burse, sunt doar fără taxe şi fără burse, din păcate.”

Deşi în acest an statul român a micşorat numărul burselor din Centrele universitare mari, doritori de a învăţa în România nu vor fi mai puţini, cred unii membri ai Organizaţiilor studenţilor basarabeni, întrucât tinerii sunt motivaţi să studieze într-un stat al Uniunii Europene. Admiterea la studii va începe pe 22 iulie iar tinerii vor putea depune dosarul la sediile misiunilor diplomatice ale României din Chişinău, Cahul şi Bălţi.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG