Linkuri accesibilitate

Informații despre bursele în străinătate pentru următorul an de studiu


Ludmila Pavlov: „Pentru foarte multe state contează foarte mult ca tînărul să aibă activităţi extracuriculare.”

Cam cinci mii de tineri din Republica Moldova pleacă în fiecare an la studii peste hotare prin intermediul diverselor programe, proiecte şi burse. Ofertele sunt de la studii liceale la cele de medicină. Tinerii moldoveni preferă să studieze în statele învecinate țării lor, cum ar fi România, Rusia, Ucraina, Bulgaria sau Turcia. Conform datelor Ministerului Educatiei există însă şi studenți care aleg China sau India. Despre bursele peste hotare pentru următorul an de studiu relateaza Alla Ceapai.

Bursele pentru anul curent au fost repartizate încă din ianuarie. Iar cine mai vrea să profite de o bursă de studii peste hotare o pot face doar la Universităţile din Ucraina şi România, începînd cu luna iulie, spune şefa Direcţiei relaţii internaţionale a Ministerului Educaţiei, Ludmila Pavlov:

„Tinerii trebuie să cunoască că în cazul în care doresc să facă studii peste hotare, să ajungă într-un centru universitar european, precum ar fi Cehia, Slovacia, Grecia, Belgia, programele educaţionale ale Guvernului Franţei şi a Germaniei, o serie de programe educaţionale ele Guvernului SUA, trebuie să se intereseze, să înceapă procedura de aplicare începînd practic cu luna ianuarie. Toate aceste oferte parvin la Minister, le publicăm pe site-ul Ministerului.”

Fiecare ţară propune o diversitate de domenii de instruire. De exemplu, în Europa cele mai multe burse se oferă în domeniile economic, social şi juridic, în China - în domeniul medicinei, iar în India - în tehnologiile informaţionale. De regulă, selecţia este dură, iar notele medii sunt doar unul din criterii, spune Ludmila Pavlov:

„Pentru foarte multe state contează foarte mult ca tînărul să aibă activităţi extracuriculare, participări la olimpiade, concursuri, să fie un tînăr cu un background frumos, cu deschidere spre valori, spre multiculturalitate. Sunt diferite specialităţi cum ar fi arte, design, educaţie fizică şi sport unde ţara mai solicită trecerea unor probe de aptitudini.”

Studenţii care vor să beneficieze de o bursă de studii la o universitate din Statele Unite ale Americii o pot face şi prin intermediul organizaţiei IREX Moldova. Acum trei ani, Victoria Vlad, a beneficiat de o bursă şi a studiat un an la Universitatea din statul american Minnesota:

„Concursul de aplicare a fost pe trei etape. Prima etapă era dosarul de aplicare cu o serie de eseuri, notele şi activităţile în care eşti implicat. O etapa este un test la limba engleză Toefl. Altă etapă este un interviu cu 6 persoane de la Ambasada SUA şi Irex Moldova care îţi evaluau ce vrei să înveţi de peste hotare, ce ai putea să aduci înapoi în Moldova. ”

Europa Liberă: Ce ai adus tu în Moldova din experienţa din Statele Unite?

„Am coordonat un proiect de studii pentru 150 de studenţi de la noi şi tineri specialişti, am invitat un profesor din Universitatea George Stone de la Washington şi el a predat pentru trei zile trei cursuri despre politică şi economie. Pe urmă am făcut un proiect de învăţare a limbii engleze pentru 20 de funcţionari publici. ”

În opinia mai multor experţi, în scurt timp după ce s-a pornit sistemul de admitere la universităţile de peste hotare, autorităţile şi-au dat seama că nu au pîrghii de ai face pe tineri să revină în ţară.
XS
SM
MD
LG