Linkuri accesibilitate

Rusia continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene


Urmări ale unui atac rusesc din regiunea Nikolaev. Armata ucraineană susține că a doborât 16 din cele 17 drone lansate de Rusia pe 12 aprilie.
Urmări ale unui atac rusesc din regiunea Nikolaev. Armata ucraineană susține că a doborât 16 din cele 17 drone lansate de Rusia pe 12 aprilie.

Președintele rus, Vladimir Putin, susține că loviturile asupra instalațiilor energetice ucrainene urmează obiectivul stabilit de Kremlin de a „demilitariza” Ucraina. Oficiali de la Kiev spun că livrările de rachete antiaeriene au încetinit.

Atacuri tot mai grave, pe fondul penuriei de muniții

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au continuat și pe parcursul nopții de 11 spre 12 aprilie, fiind afectată o instalație energetică din regiunea Dnipropetrovsk, din sudul Ucrainei. Resturi de la patru drone rusești doborâte au căzut pe teritoriul unei instalații de infrastructură critică din raionul Krîvorizka, provocând un incendiu, au anunțat oficiali militari, citați de serviciul ucrainean al Europei Libere.

Armata ucraineană spune că a doborât 16 din cele 17 drone lansate de Rusia asupra a șase regiuni ucrainene.

Cel mai grav atac a avut loc la 11 aprilie, considerată o „zi neagră” pentru sistemul energetic ucrainean. Rachete rusești au distrus complet centrala termoelectrică Tripilska, cea mai mare din regiunea Kiev, care aproviziona cu energie, de asemenea, regiunile Cerkasî și Jitomir.

Angajat al serviciului pentru situații de urgență al Ucrainei, la locul unei lovituri militare rusești, în regiunea Kiev.
Angajat al serviciului pentru situații de urgență al Ucrainei, la locul unei lovituri militare rusești, în regiunea Kiev.

Julian Röpke, jurnalist al publicației germane Bild, a susținut că funcționarea ineficientă a apărării antiaeriene a Ucrainei se datorează lipsei de rachete pentru sistemele americane Patriot și germane IRIS-T.

Întrebat de jurnaliștii Current Time despre acest aspect, deputatul ucrainean Andrii Gerus, președinte al Comisiei Radei Supreme pentru Energie, a confirmat că livrările de ajutoare pentru apărarea antiaeriană au scăzut în ultima perioadă.

„Este foarte probabil că asistența primită de Ucraina, inclusiv sub formă de apărare antiaeriană, a încetinit. De aceea, Rusia atacă acum mai activ centralele electrice ale Ucrainei. Ei așteptau momentul în care apărarea antiaeriană nu va fi atât de puternică”, spune Gerus.

Parlamentarul a adăugat că cea mai gravă situație este în regiunea Harkov, acolo unde fiecare al cincilea locuitor nu are electricitate, metroul a fost oprit, iar livrarea de apă este deseori întreruptă.

Putin: atacurile asupra sistemului energetic vizează „demilitarizarea” Ucrainei

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a descris loviturile armatei ruse asupra sistemului energetic ucrainean ca făcând parte din ceea ce Moscova numește procesul de „demilitarizare” a Ucrainei. „Influențăm, astfel, asupra complexului industrial de apărare al Ucrainei”, a spus Putin joi, la Moscova, în timpul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko.

Putin a afirmat că atacurile rusești care au lăsat sute de mii de ucraineni fără lumină ar fi un „răspuns” la recentele lovituri ale Kievului asupra rafinăriilor și altor obiective energetice rusești.

În ultimele săptămâni, drone ucrainene cu rază lungă de acțiune au distrus mai multe rafinării de petrol în adâncul teritoriului Rusiei, afectând, potrivit unor experți, peste 15% din capacitatea acestora.

Vineri, ministerul rus al Apărării a anunțat că au fost distruse patru drone, în noaptea de 12 aprilie, deasupra regiunilor Rostov și Belgorod. Nu există informații despre pagube sau victime.

Eurodeputații cer mai multe sisteme Patriot pentru Ucraina

Parlamentul European a refuzat să adopte joi un audit al bugetului Consiliului Europei, în încercarea de a pune presiune pe liderii europeni să sprijine Ucraina cu noi sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Inițiativa a aparținut fostului premier belgian și actual europarlamentar, Guy Verhofstadt, care a reușit să convingă majoritatea colegilor săi să amâne examinarea subiectului până la ultima plenară a actualului legislativ, scrie Politico.

În discursul său, eurodeputatul belgian a declarat, vizibil nervos, că în Europa sunt în total 100 de sisteme Patriot, iar Ucraina „cere doar șapte”.

Însă mișcarea Parlamentului European ar putea să nu fie suficientă, întrucât legislativul nu deține pârghii prin care să forțeze Consiliul să livreze arme Ucrainei. În plus, ambele instituții se află de mult timp într-o dispută bugetară.

Aflat joi într-o vizită oficială în Lituania, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat apelul pentru noi sisteme de apărare antiaeriană și asistență militară.

„Principala sarcină de acum este să depunem toate eforturile pentru a ne consolida sistemul de apărare aeriană, pentru a satisface nevoile urgente ale armatei ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional, astfel încât să putem învinge teroarea rusă”, a scris Zelenski pe X, fostul Twitter.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG