Linkuri accesibilitate

Bombe aviatice lansate de la sol. Ce se știe despre noile muniții rusești folosite în Ucraina?


După atacul rusesc asupra orașului Harkov din 26 martie
După atacul rusesc asupra orașului Harkov din 26 martie

Rusia a început să folosească în Ucraina bombe sovietice modernizate, dotate cu aripi, motoare cu reacție și cu sisteme de navigare prin satelit. Noile bombe ghidate pot fi lansate de pe platforme terestre, nu numai din avion. Cât de periculoase sunt pentru armata ucraineană?

Ce este noua bombă ghidată „UMPB D-30 SN”?

La începutul lunii martie, forțele rusești au început să folosească în Ucraina o nouă muniție – bomba ghidată „UMPB D-30 SN”. Experții spun că rușii ar testa bomba în condiții reale de luptă și au utilizat-o deja în ultimul atac masiv asupra orașului Harkov, din 26 martie.

De fapt, noua muniție nu este altceva decât o bombă sovietică de aviație FAB-250 (o bombă „oarbă”, neghidată, de 250 kg), care a fost transformată într-un fel de rachetă teleghidată ieftină. Bomba este încorporată într-un modul cu aripi detașabile, propulsată de un motor cu reacție și ghidată de sistemul de satelit GLONASS.

Într-un interviu pentru televiziunea noastră de limbă rusă Current Time, expertul militar ucrainean Valeri Romanenko spune că „inovația” rusească nu este decât un fel de „copie” a bombei americane GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), concepută pentru sistemele de rachete HIMARS. Rusia a creat un sistem analog celui american în anii 2010, numit „D-30 SN”, dar nu l-a produs în serie.

Spre deosebire de alte bombe rusești, principalul avantaj al „UMPB D-30 SN” este că poate fi lansată nu numai din aeronave, dar și de pe platforme terestre, cum ar fi sistemele de rachete cu lansare multiplă „Tornado” și „Smerci”, mai spune expertul Valeri Romanenko. Ea este mai puternică decât un obuz reactiv de 122 mm folosit pentru sistemele „Grad” sau „Uragan”.

Bomba, cu diametrul de 30 de centimetri și lungimea de 2,7 metri, este echipată cu un focos exploziv de 100 de kilograme. Potrivit unor estimări, raza sa de acțiune este între 50 și 70 de kilometri.

De ce armata rusă a început să folosească „UMPB D-30 SN”?

În ultimele luni, armata rusă a folosit tot mai multe bombe aeriene ghidate pe frontul din Ucraina. Deși nu este o muniție precisă, pagubele provocate sunt semnificative. Potrivit Kievului, rușii au lansat peste 3.500 de bombe ghidate numai în primele trei luni ale acestui an, de 16 ori mai multe decât în tot anul 2023.

Bombe de aviație vechi de tip FAB, de 500, 1.000 și 1.500 de kilograme, sunt transformate în bombe ghidate sau de planare, prin atașarea unor aripi și a sistemelor de navigare. Astfel, rușii au reușit să producă o muniție oarecum similară JDAM-ului american, transformând bombele „oarbe” în muniție ghidată cu o rază de acțiune și o precizie mult mai mare.

Rușii lansează bombele ghidate, de regulă, de pe avioane Su-34, la distanțe de până la 50 km de linia frontului, fără a se expune apărării antiaeriene ucrainene.

Dar în timpul asaltului asupra orașului Avdiivka, de lângă Donețk, în luna februarie, Rusia a pierdut mai multe avioane, doborâte, se pare, de la mare distanță, de sistemele americane Patriot. Potrivit analiștilor militari, rușii au reușit să cucerească Avdiivka, practic, datorită sprijinului masiv al aviației, dar și penuriei de obuze cu care se confruntă armata ucraineană.

Odată cu apariția noilor bombe ghidate „UMPB D-30 SN”, avioanele rusești ar fi mai „în siguranță”, susțin experții.

Cum poate contracara Ucraina bombele ghidate rusești?

La ora actuală, Kievul nu ar dispune, practic, de mijloace care pot contracara astfel de arme, scrie publicația Financial Times, cu referire la analiști de la proiectul DeepState, apropiați ministerului ucrainean al Apărării. Potrivit ziarului, Ucraina este îngrijorată de faptul că Rusia ar putea folosi masiv bombele ghidate în timpul unei noi posibile ofensive rusești. Kievul estimează că aceasta ar putea să înceapă la sfârșitul primăverii sau la începutul verii.

Expertul militar Valeri Romanenko împărtășește opinia surselor citate de Financial Times. „Singura țară din lume care face acest lucru - doboară astfel de muniții - este Israelul. Acesta dispune de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, precum și de un număr mare de sisteme de rachete sol-aer de toate tipurile: ieftine, scumpe, cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune”, a declarat Romanenko, în interviul pentru Current Time.

Potrivit lui, nicio altă țară din lume, inclusiv SUA și alte țări membre ale NATO, nu este capabilă să doboare astfel de muniții pentru o perioadă lungă de timp - pur și simplu nu are suficiente rachete.

Armata ucraineană nu poate doborî bombele ghidate, de aceea se concentrează pe avioanele de pe care acestea sunt lansate – bombardierele Su-34, a mai spus expertul, în interviul pentru Current Time.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat recent că, pentru protejarea deplină a spațiului său aerian, Ucraina ar avea nevoie de 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot (fiecare a câte 6-8 baterii) sau de nivel similar. Este un număr imens, notează analiștii, nu numai din perspectiva producerii, dar și a prețului – fiecare baterie Patriot costă peste 1 miliard de dolari.

Totodată, Zelenski a spus că partenerii Kievului ar fi gata să ofere anul acesta numai 10% din numărul avioanelor de luptă F-16 de care are nevoie Ucraina.

XS
SM
MD
LG