Linkuri accesibilitate

Zelenski confirmă un atac rusesc la hidrocentrala Novodnistrovsk, în apropiere de Republica Moldova


Hidrocentrala electrică de la Novodnistrovsk, Ucraina (fotografie datând din 2018)
Hidrocentrala electrică de la Novodnistrovsk, Ucraina (fotografie datând din 2018)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski confirmat că centrala hidroelectrică Novodnistrovsk de pe Nistru a fost atacată noaptea trecută de Rusia. Zelenski a spus că atacul rusesc a pus în pericol Republica Moldova.

Zelenski a făcut declarația vineri, după ce autoritățile ucrainene au raportat un nou atac masiv al Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei, în noaptea de 28 spre 29 martie.

„Țara teroristă vrea să repete dezastrul ecologic din regiunea Herson. Dar acum nu numai Ucraina, ci și Moldova este amenințată”, a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram, pe 29 martie, adăugând: „Apa nu se va opri la punctele de frontieră, la fel cum nu se va opri nici războiul rusesc, dacă nu va fi oprit împreună și în timp util în Ucraina”.

În declarația sa, Zelenski a mai spus a fost lovită și o hidrocentrală pe Nipru, la Kaniv.

În iunie 2023, distrugerea barajului de la Kahovka, în apropiere de Herson, în urma unei explozii a cauzat un dezastru ecologic și a inundat localități, estimându-se că sute de oameni au murit.

Poliția de Frontieră moldoveană a spus mai devreme că patrulele sale din punctele Ocnița, Otaci și Soroca au raportat cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei, la ora 5:40, 29 martie.

Centrala Novodnistrovsk se află în amonte pe Nistru, la numai 15 kilometri de granița cu R. Moldova.

Poliția de Frontieră moldoveană a spus că nicio rachetă rusească nu a survolat spațiul aerian al R. Moldova, la 29 martie, deși mai multe mesaje pe canalele de Telegram și în rețeaua X (fostul Twitter) afirmau că prin R. Moldova au trecut două rachete.

Dar sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat „nicio intrare neautorizată”, se spune într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Săptămâna aceasta, autoritățile ucrainene au spus că „atacurile inamice devin din ce în ce mai frecvente și mai masive, reprezentând o amenințare tot mai mare la adresa securității energetice a Ucrainei”.

Apărarea antiaeriană ucraineană a spus că a distrus noaptea trecută 58 dintre dronele lansate de Rusia, dar numai 26 dintr-un total de 39 de rachete.

Operatorul ucrainean de rețele electrice, Ukrenerho, a spus că loviturile rusești au avariat inclusiv câteva centrale termoelectrice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava și Cerkasî, aparținând companiei private DTEK.

De la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc peste 15 incidente, inclusiv căderi de fragmente de rachete și drone, violări ale spațiului aerian de către rachete rusești.

XS
SM
MD
LG