Linkuri accesibilitate

Oleg Serebrian: Prin măsurile anti-LGBT după „model rusesc”, Tiraspolul caută sprijin printre „ultraconservatori”


Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a vizitat Europa Liberă pe 6 februarie pentru o discuție cu Cristina Popușoi în podcastul „Pe Agendă”.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a vizitat Europa Liberă pe 6 februarie pentru o discuție cu Cristina Popușoi în podcastul „Pe Agendă”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că Chișinăul este îngrijorat de „plierea tot mai mare” a regiunii transnistrene „pe modelul rusesc”. El a vorbit Europei Libere într-un interviu, după anunțul autorităților de la Tiraspol că vor adopta o lege împotriva comunității LGBT+.

Oleg Serebrian crede că scopul principal urmărit de liderii de la Tiraspol prin noua lor inițiativă ar fi să se asigure pe mai departe de sprijinul unei „părți ultraconservatoare a populației din regiune”.

„Desigur că ne îngrijorează această pliere tot mai mare a regiunii transnistrene pe modelul rusesc”, a spus oficialul de la Chișinău.

La sfârșitul lunii ianuarie, administrația secesionistă transnistreană a anunțat că va apăra „familia tradițională” și va introduce pedepse pentru cei care „fac propagandă relațiilor sexuale netradiționale”. O asemenea lege a fost adoptată de Rusia în 2013 și înăsprită în noiembrie 2022.

Vicepremierul Serebrian a mai spus Europei Libere că o măsură similară în stânga Nistrului va adăuga „încă un subiect la capitolul drepturile omului” pe agenda convorbirilor dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol. El crede că Chișinăul va avea și sprijinul „comunității internaționale” care „va fi destul de vocală și sensibilă în acest dosar”.

Idee legislativă pe malul drept al Nistrului: „protecție legală” pentru cei care fug de pe malul stâng

Apărătorii drepturilor omului de la Chișinău au spus deja că planul autorităților de la Tiraspol complică și mai mult situația și așa dificilă a persoanelor queer din stânga Nistrului.

„Păstrăm legătura cu persoanele LGBT+ din regiunea transnistreană (...), dar nu putem interveni”, a declarat Angelica Frolov de la Genderdoc-M, principala organizație moldoveană care apără drepturile comunității LGBT+. Frolov a mai spus că organizația sa monitoriza situația din regiunea transnistreană cu ajutorul unor activiști locali, dar aceștia au fost nevoiți să părăsească regiunea „din cauza persecuțiilor”.

În discuția cu Europa Liberă, vicepremierul Serebrian a mai spus că Biroul pentru Reintegrare pe care îl conduce a inițiat discuții cu „partenerii din parlament și societatea civilă” pentru adoptarea unei legi care ar oferi „protecție legală” transnistrenilor refugiați pe malul drept al Nistrului, din cauza încălcării drepturilor omului în regiunea lor, inclusiv persoanelor LGBT+.

Serebrian a precizat însă că ideea este mai veche și nu a fost cauzată de planurile noi ale Tiraspolului contra comunității LGBT+.

Dacă legea va fi adoptată, a spus oficialul, ea trebuie să-i vizeze pe „toți cei care au probleme legate de respectarea drepturilor lor” pe malul stâng al Nistrului și fug pe malul drept, iar autoritățile de la Chișinău vor căuta și sprijinul „partenerilor de dezvoltare” (donatorii occidentali n.r.) pentru a oferi refugiaților nu doar „protecție legală” ci și „o anumită susținere materială”.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG