Linkuri accesibilitate

Israelul e înclinat să riposteze împotriva Iranului, în ciuda apelurilor SUA (presa israeliană)


Mai mulți membri de extremă-dreapta ai cabinetului de război din Israel insistă pe o ripostă dură împotriva Iranului. Moderații se mai gândesc.
Mai mulți membri de extremă-dreapta ai cabinetului de război din Israel insistă pe o ripostă dură împotriva Iranului. Moderații se mai gândesc.

Cabinetul de război al Israelului a ajuns la un consens privind necesitatea unui răspuns împotriva atacurilor Iranului, dar membrii acestuia nu au decis când și cum va avea loc acesta. Discuțiile sunt dificile, scrie presa din Israel, mai ales după apelurile SUA de abținere de la acțiuni dure.

Președintele american, Joe Biden, i-ar fi cerut prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, să „gândească prudent și strategic”, fiind îngrijorat de o posibilă escaladare a situației din Orientul Mijlociu. SUA au semnalat - după ce au participat la apărarea Israelului de atacul iranian - că nu vor participa la un eventual răspuns israelian împotriva Iranului, scrie Times of Israel.

Ziarul israelian Hayom a citat un oficial israelian care a dat asigurări că „va exista un răspuns”, în timp ce presa americană face trimitere la surse din cadrul Cabinetului de război israelian care spun că o asemenea decizie va fi luată după ce armata va prezenta planurile de răspuns.

Printre cei care insistă pe un răspuns cât mai rapid al Israelului împotriva Iranului se numără în special membrii de extremă-dreapta ai coaliției de la guvernare. Ministrul securității naționale, Itamar Ben Gvir, a cerut un contraatac „zdrobitor” într-o serie de declarații făcute în weekend, insistând că singura modalitate de a descuraja inamicul este să se renunțe la „reținere și proporționalitate”.

Retorica lui Ben Gvir a fost reluată și de colegul său, ministrul ultranaționalist al finanțelor, Bezalel Smotrich, care a insistat că este momentul „să repunem în drepturi descurajarea”.

„Acum, ochii întregului Orient Mijlociu și ai întregii lumi sunt ațintiți asupra statului Israel. Dacă răspunsul nostru va răsuna în tot Orientul Mijlociu pentru generațiile viitoare - vom câștiga”, a declarat el.

Israelul cere noi sancțiuni împotriva Iranului

La sesiunea recentă a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Israelului, Gilard Erdan, a cerut noi sancțiuni împotriva Iranului, pe care l-a numit „sponsorul mondial numărul unu al terorii”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, arată un clip video în care apărarea anti-aeriană israeliană interceptează dronele și rachetele balistice lansate de Iran.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, arată un clip video în care apărarea anti-aeriană israeliană interceptează dronele și rachetele balistice lansate de Iran.

„Masca negării iraniene a fost dată jos. Nu se mai ascunde și nu mai blufează. Gata cu eschivarea de responsabilitate. Iranul a atacat Israelul de pe propriul teritoriu suveran, în mod public și cu mândrie”, a spus Erdan.

El a îndemnat membrii forului internațional „să impună toate sancțiunile posibile asupra Iranului înainte de a fi prea târziu”, scrie Times of Israel.

La rândul lor, SUA au avertizat că Iranul va fi „tras la răspundere” dacă va continua acțiunile militare împotriva Israelului sau Statelor Unite, transmite AFP.

În replică, ambasadorul Iranului, Amir Saeid Iravani a insistat că țara sa și-a exercitat „dreptul inerent la auto-apărare”, acuzând Consiliul de Securitate că a eșuat în a menține pacea și securitatea internațională.

„Este timpul ca Consiliul de Securitate să își asume responsabilitatea și să abordeze amenințarea reală la adresa păcii și securității internaționale”, a declarat Iravani, făcând referire la acțiunile Israelului în Fâșia Gaza.

O apărare de miliarde

Costul interceptării de către Israel a barajului de rachete și drone iraniene de sâmbătă a fost estimat la 2,1 miliarde de shekeli israelieni sau circa 550 de milioane de dolari. Estimarea, realizată de cercetătorul Yehoshua Kalisky, de la Institutul pentru Studii și Securitate Națională din Tel Aviv, ia în considerare cheltuielile asociate cu interceptarea a numai jumătate din rachetele și dronele iraniene.

La acestea se mai adaugă utilizarea sistemului de apărare aeriană David's Sling (Praștia lui David) și costul menținerii în aer a 100 de avioane de război israeliene timp de șase ore, incluzând combustibilul și armele, notează The Wall Street Journal.

„Acestea sunt costuri enorme”, a declarat Kalisky, care a adăugat că sunt comparabile cu costurile din războaiele majore purtate de Israel, cum ar fi cel din 1973. Cu toate acestea, expertul susține că este puțin probabil ca acest impact financiar să aibă consecințe negative pe termen imediat sau lung asupra economiei israeliene.

Armata israeliană a transmis că a interceptat sâmbătă „99% din amenințări”, incluzând aproape toate cele 360 de rachete și drone care au fost lansate din Iran. Potrivit The Guardian, costul acestui efort ar fi și mai mare decât cel menționat de Wall Street Journal, ridicânduse-se aproape de un miliard de dolari. Generalul de brigadă Reem Aminoach, fost consilier financiar al șefului armatei israeliene, a spus pentru presa israeliană, că o singură rachetă Arrow costă 3,5 milioane de dolari, în timp ce o interceptare a sistemului David's Sling se ridică la un milion de dolari.

Atacul ar fi fost costisitor și pentru Iran, țară cu probleme economice mari, generate inclusiv de sancțiunile internaționale. O rachetă balistică lansată de Teheran are un cost estimat la aproape 100 de mii de dolari.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG