Linkuri accesibilitate

Iranul atacă Israelul, „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete, interceptate


Sistem antirachetă în funcțiune la Ashkelon, Israel, după ce Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de pe 13 spre 14 aprilie 2024
Sistem antirachetă în funcțiune la Ashkelon, Israel, după ce Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de pe 13 spre 14 aprilie 2024

Israelul și aliații săi au interceptat „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete lansate de Iran într-un atac fără precedent asupra Israelului. Atacul din noaptea de 13-14 aprilie ridică îngrijorări cu privire la o escaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.

În primele ore ale dimineții de 14 aprilie, pe cerul Israelului au putut fi văzute numeroase explozii și fascicule de lumină, când apărarea antiaeriană lovea dronele și rachetele trimise de Iran. Iranul și-a lansat atacul la numai câteva ore după ce capturase în Strâmtoarea Ormuz o navă asociată cu Israelul.

Autoritățile israeliene au spus că au interceptat înainte de impact peste 300 de drone și rachete, inclusiv peste 10 rachete de croazieră și că atacul a cauzat doar pagube minore la o instalație militară. O fetiță de 7 ani a fost grav rănită.

Agențiile internaționale de știri au relatat că forțele americane și britanice au luat parte la doborârea proiectilelor iraniene care se îndreptau spre Israel, interceptându-le pe unele deasupra zonei de frontieră între Irak și Siria.

Explozii deasupra capitalei israeliene Tel Aviv atacată de drone iraniene, pe 14 aprilie 2024
Explozii deasupra capitalei israeliene Tel Aviv atacată de drone iraniene, pe 14 aprilie 2024

„Atacul iranian a fost zădărnicit”

„Atacul iranian a fost zădărnicit”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, pe 14 aprilie, adăugând că au fost interceptate 99% din vehiculele folosite în atac. Hagari a declarat că rezultatul a fost „un succes strategic foarte semnificativ”.

Președintele american Joe Biden s-a angajat să convoace aliații pentru a lua în discuție situația din Orientul Mijlociu și pentru a coordona răspunsul. Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după care a spus că a reafirmat „angajamentul ferm al Americii” față de securitatea israeliană.

Țările occidentale au condamnat atacul, Franța avertizând că Iranul „riscă o potențială escaladare militară”. Marea Britanie a spus că a fost un atac „nesăbuit”, iar Germania a cerut Iranului să-l „oprească imediat”

În dimineața zilei de 14 aprilie, Israelul a spus că și-a redeschis spațiul aerian pentru zboruri comerciale și că aeroporturile și-au reluat operațiunile.

Israelul și Iranul sunt inamici înverșunați de decenii, dar acesta a fost primul atac direct al unei țări pe teritoriul celeilalte, confruntările de până acum având loc prin intermediul unor forțe proxy sau prin atacarea unor ținte din țări terțe.

Iranieni sărbătorind atacul asupra Israelului, în timpul unei demonstrații în fața ambasadei britanice din Tehran, în zorii zilei de 14 aprilie 2024
Iranieni sărbătorind atacul asupra Israelului, în timpul unei demonstrații în fața ambasadei britanice din Tehran, în zorii zilei de 14 aprilie 2024

Atacul iranian, un „Răspuns Sincer”

Atacul iranian lansat de Corpul Gărzilor Revoluției Islamice din Iran survine după un atac mortal cu dronă, care a avut loc la consulatul Iranului din capitala siriană Damasc, pe 1 aprilie, și despre care se crede că a fost efectuat de Israel, dar și pe fundalul tensiunilor sporite dintre Iran și Occident din cauza războiului din Fâșia Gaza.

Iranul și-a denumit operațiunea de lansare de drone și rachete asupra Israelului drept „Răspuns Sincer”, spunând că este un „răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc”.

Dar Iranul a părut, de asemenea, să adopte o abordare prudentă pentru a preveni extinderea conflictul în regiune, misiunea sa la Națiunile Unite spunând că, în urma răspunsului său” „problema poate fi considerată încheiată”.

Atacul iranian a fost condamnat imediat de multe guverne din întreaga lume, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivel regional”.

„Am subliniat în repetate rânduri că nici regiunea, nici lumea nu își pot permite un alt război", a spus Guterres, îndemnând la reținere din partea tuturor părților implicate.

O sursă diplomatică citată de Reuters care a spus că, în cursul zilei de 14 aprilie, se va reuni Consiliul de Securitate al ONU, unde, la cererea Israelului, va lua în considerare condamnarea atacului și declararea Corpului Gărzilor Revoluției Islamice din Iran drept organizație teroristă.

Liderii de la Teheran au avertizat din timp că vor ataca Israelul ca urmare a celor întâmplate la consulatul său din Damasc, în timp ce lideri americani inclusiv președintele Biden au avertizat Iranul să nu atace. Egiptul, o putere regională a făcut apel la „cea mai mare reținere”.

Președintele american Joe Biden a avut o întrunire de urgență cu Consiliul Național de Securitate în chestiunea atacului iranian asupra Israelului, Casa Albă, 13 aprilie 2024
Președintele american Joe Biden a avut o întrunire de urgență cu Consiliul Național de Securitate în chestiunea atacului iranian asupra Israelului, Casa Albă, 13 aprilie 2024

Soarta navei sechestrate de iranieni

La începutul zilei de 13 aprilie, mass-media de stat iraniană a relatat că forțele iraniene au sechestrat o navă container în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, susținând că nava avea legături cu Israelul.

În urma sechestrului, Israelul a declarat că își pune armata în alertă maximă și închide școlile din cauza temerilor legate de un posibil atac.

Israelul a acuzat Iranul de piraterie și a declarat că Teheranul va „suporta consecințele” escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu.

MSC Aries, o navă sub pavilion portughez care este operată de o companie de transport maritim deținută parțial de un miliardar israelian, a fost dusă după sechestrare în apele teritoriale iraniene, potrivit agenției de știri oficiale a Iranului, IRNA.

Operatorul navei, grupul italo-elvețian MSC, a confirmat ulterior că autoritățile iraniene au urcat la bordul navei. MSC spune că nava avea la bord 25 de membri ai echipajului și că lucrează îndeaproape cu „autoritățile relevante pentru a le asigura bunăstarea și întoarcerea în siguranță a navei”.

Imagini video publicate online arată un oficial, coborând din elicopter pe nava cargo MSC Aries, sechestrată de forțele iraniene în Strâmtoarea Ormuz, pe 13 aprilie 2024
Imagini video publicate online arată un oficial, coborând din elicopter pe nava cargo MSC Aries, sechestrată de forțele iraniene în Strâmtoarea Ormuz, pe 13 aprilie 2024

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că Iranul a ales să escaladeze situația din Orientul Mijlociu și așa tensionată din cauza războiului purtat de Israel în Fâșia Gaza.

Israelul a invadat Fâșia Gaza după o incursiune fără precedent pe teritoriul israelian a grupării Hamas, pe 7 octombrie 2023. Gruparea care conduce Gaza și care este desemnată drept teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană a ucis 1 200 de oameni în timpul incursiunii și a luat ostatici.

Invazia israeliană care a urmat în Fâșia Gaza cu scopul să distrugă Hamas a făcut peste 33.000 de morți, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul palestinian.

De când a început războiul, Teheranul a sprijinit în mod deschis grupări militante și intermediari care fac parte din așa zisa „axă de rezistență” a Iranului împotriva Israelului și a Occidentului. Acest lucru a dus la îngrijorări cu privire la un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, care ar implica Iranul și Israelul.

Material bazat pe relatări ale AP, Reuters și serviciului iranian al Europei Libere, Radio Farda

XS
SM
MD
LG