Linkuri accesibilitate

Guvernul anticipează noi provocări rusești în stânga Nistrului. Harta incidentelor pe teritoriu moldovean în doi ani de război în Ucraina


Imagine din satelit a aerodromului din Tiraspol, unde un elicopter Mi-8 a fost incendiat pe 17 martie
Imagine din satelit a aerodromului din Tiraspol, unde un elicopter Mi-8 a fost incendiat pe 17 martie

Guvernul de la Chișinău a declarat că se așteaptă că Federația Rusă va mai întreprinde noi acțiuni „pentru a speria oamenii” în regiunea transnistreană și în Zona de Securitate, după aparenta distrugere a unui elicopter pe un aerodrom din Tiraspol, în ziua alegerilor prezidențiale rusești.

Într-un comunicat difuzat la 25 martie, Biroul politici de reintegrare al guvernului a mai spus că elicopterul de la Tiraspol nu a fost distrus de o dronă, așa cum au afirmat inițial autoritățile de la Tiraspol.

Reprezentanții guvernului afirmă că au analizat imaginile difuzate pe rețelele de socializare și în presa transnistreană pe 17 martie și au ajuns la concluzia că acestea conțin „elemente evidente de montaj video”.

Potrivit lor, incendierea elicopterului a fost cauzată de alți factori decât drona care apare în imagini, iar incidentul ar fi fost provocat „cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”.

„În perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă în regiunea transnistreană. În lipsa posibilității de a ataca militar Republica Moldova, aceste acțiuni au scopul de a crește panica, de a induce neîncredere în societate și de a slăbi economia”, se arată într-un comunicat al Biroului, publicat pe 25 martie.

Alte analize sugerează că explozia pare reală, iar autoritățile moldovene puteau interpreta drept „elemente evidente de montaj video” distorsiuni ale imaginilor care se produc când este mărită rata de cadre a unui video (adică numărul de cadre rulate pe secundă), în încercarea de a îmbunătăți calitatea imaginilor. Astfel, cadrele se amestecă și pot părea editate.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc mai mult de 15 incidente:

  • căderi de fragmente de rachete și drone;
  • violări ale spațiului aerian de către rachete rusești;
  • atacuri asupra obiectelor de infrastructură sau militare în regiunea transnistreană;
  • schimb de focuri pe segmentul transnistrean a frontierei moldo-ucrainene.
  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG