Linkuri accesibilitate

SIS spune că Rusia va organiza ciocniri sociale în R. Moldova înainte de referendum, alegerile prezidențiale și parlamentare


Șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat la o conferință de presă că Rusia are de gând să provoace „crize și ciocniri sociale” pe teritoriul R. Moldova în anii electorali 2024 - 2025.
Șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat la o conferință de presă că Rusia are de gând să provoace „crize și ciocniri sociale” pe teritoriul R. Moldova în anii electorali 2024 - 2025.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, susține că Rusia va organiza în următorii 2 ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și în regiunea transnistreană, pentru a compromite referendumul privind aderarea la UE și candidații pro-europeni de la alegeri.

Musteața a anunțat, la o conferință de presă, că SIS a intrat în posesia „anumitor date” despre acțiuni care ar compromite aderarea R. Moldova la UE și ar menține-o sub sfera de influență a Federației Ruse.

„Detaliile indică asupra unor strategii pentru anii 2024 și 2025 care presupun susținerea actorilor politici pro-ruși care au legături în serviciile secrete, grupurile criminale organizate și conducerea de la Kremlin”, a spus el.

Șeful SIS a precizat că Rusia ar planifica să compromită și referendumul pro-european, care ar urma să aibă loc în această toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, la propunerea președintei Maia Sandu, care va candida pentru un nou mandat.

A treia etapă, planificată pentru anul 2025, spune Musteața, ar avea drept scop preluarea controlului asupra Parlamentului R. Moldova, prin accederea forțelor politice aflate sub influența Federației Ruse.

Cel mai mare și mai important actor în aceste acțiuni ar fi gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, iar un alt grup, potrivit șefului SIS, va promova „doctrina statalistă, dar de apropiere de Federația Rusă”.

„Se prognozează generarea mai multor crize în mai multe domenii social-politice, se planifică ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate în autonomia găgăuză sau regiunea transnistreană”, a declarat Alexandru Musteața.

După adunarea liderilor de la Tiraspol, care au cerut Rusiei să „protejeze” regiunea transnistreană, unii experți au apreciat acțiunile Tiraspolului drept o încercare de a crea o criză politică în regiune.

Înainte de congresul aleșilor locali din regiunea transnistreană, mai mulți lideri ai opoziției moldovene au fost în vizită la Moscova. Un grup de deputați socialiști, în frunte cu fostul președinte Igor Dodon, a avut întrevederi cu reprezentanții partidului „Edinaia Rossia”.

Iar oligarhul fugar Ilan Șor a părăsit Israelul și a mers la Moscova, la începutul lui februarie. Acolo s-a întâlnit cu reprezentanți ai Dumei de Stat și alți politicieni ruși. Într-un interviu pentru presa pro-Kremlin, Șor a mărturisit că s-ar putea muta în Federația Rusă.

În noiembrie 2023, cu două zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS a declarat că partidele afiliate lui Ilan Șor sunt finanțate din Federația Rusă, iar, ulterior, candidații acestora au fost excluși din cursa electorală.

Șor și partidul său omonim, scos în afara legii între timp, au fost sancționați de UE, SUA, Canada și alte țări pentru că ar fi încercat să destabilizeze situația din R. Moldova, acționând în interesul Rusiei.

XS
SM
MD
LG