Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | „Ciudatele vizite” ale bașcanei Evghenia Guțul la Moscova


În timp ce autoritățile moldovene condamnă atacurile Rusiei asupra Ucrainei, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus, Vladimir Putin.
În timp ce autoritățile moldovene condamnă atacurile Rusiei asupra Ucrainei, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus, Vladimir Putin.

Vizitele „frecvente” pe care le face, în ultima perioadă, bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, în Federația Rusă sunt „foarte ciudate” și merită o atenție sporită din partea autorităților, opinează analistul politic Nicolae Negru, în podcastul Europei Libere „Dincolo de știri”.

„Ciudatele vizite” ale bașcanei Evghenia Guțul la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:19 0:00

Vorbind despre recenta vizită la Moscova a bașcanei găgăuze, aleasă cu suportul oligarhului pro-rus, Ilan Șor, analistul Nicolae Negru observă că Guțul promovează acolo o „politică separatistă” și face un „joc periculos”

„Am văzut-o la discuții cu un oficial de acolo [din Rusia] cu drapele ale autonomiei găgăuze, ca și cum Găgăuzia ar fi un stat în stat sau un stat separat”, observă Nicolae Negru în podcast.

Iar analistul Igor Boțan, un alt invitat permanent al podcastului, reamintește în context că R. Moldova este un stat unitar, iar statutul juridic de autonomie „i-a fost acordat Găgăuziei din bunăvoința puterii centrale”.

El mai spune că vizitele bașcanei la Moscova, promisiunile cu caracter economic, dar și declarațiile cu tentă separatistă ale Evgheniei Guțul ar fi îndreptate „spre continuarea polarizării segmentelor sociale din Republica Moldova, în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului”.

La Moscova, Guțul a semnat un acord cu o bancă din Rusia cu reputație dubioasă, care să facă operaționale cardurile MIR în Găgăuzia, însă Guvernul de la Chișinău a spus că aceste promisiuni sunt „înșelăciuni”, iar cardurile de acest fel nici nu pot fi puse în circuit pe teritoriul R. Moldova.

După precedenta vizită a guvernatoarei în Rusia, autoritățile centrale, prin vocea premierului Dorin Recean, au spus că „membrii grupării criminale lucrează împotriva statului” și ar trebui să răspundă penal.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 11 aprilie:

  • Peste 100 de moldoveni, care intenționau să ajungă la un protest organizat la București de reprezentanți ai fostului Partid Șor, au primit interdicție de a intra în România.
  • În R. Moldova a început marea numărătoare a populației și locuințelor –Recensământul.
  • A devenit cunoscută data la care ar putea fi organizat referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE și întrebarea la care vor trebui să răspundă cetățenii în cadrul plebiscitului.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG