Linkuri accesibilitate

Guțul s-a lăudat cu rezultatele vizitei în Rusia. „Lucrează împotriva statului”, spune premierul


Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că l-a informat pe președintele rus, Vladimir Putin, despre „acțiunile ilegale” ale Chișinăului, referindu-se și la pretinse încălcări ale drepturilor rușilor din R. Moldova.
Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că l-a informat pe președintele rus, Vladimir Putin, despre „acțiunile ilegale” ale Chișinăului, referindu-se și la pretinse încălcări ale drepturilor rușilor din R. Moldova.

Întoarsă din Rusia, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a spus că autonomia ar putea obține gaz ieftin direct de la Gazprom, pensionarii și bugetarii vor primi sporuri de la sponsori prin conturi rusești și exportatorii găgăuzi vor avea facilități. Premierul a numit aceste promisiuni „false”.

La un briefing de presă ținut la aproape o săptămână după vizita în Federația Rusă, bașcana s-a lăudat că s-a întâlnit cu câțiva înalți oficiali ruși, în special cu președintele Vladimir Putin, care și-ar fi exprimat „susținerea totală în lupta autonomiei pentru drepturile sale”. Anterior, Kremlinul a confirmat că cei doi au avut „comunicare scurtă”, fără a oferi alte detalii.

Guțul a participat la „Festivalul mondial al tineretului” de la Soci, unde s-a întâlnit și cu reprezentanții regiunilor Pskov, Krasnodar și Penza, cu care Găgăuzia are acorduri de colaborare, de pe vremea predecesorilor ei. Bașcana a spus că aceste înțelegeri „vor primi un suflu nou” și vor fi semnate acorduri cu alte regiuni rusești.

... promisiuni false

Premierul Dorin Recean a calificat declarațiile Evgheniei Guțul drept „promisiuni false”, făcute de „membrii unei grupări criminale”, care ar trebui să răspundă penal.

„Așteptarea mea și așteptarea cetățenilor este ca toți acei oameni care lucrează împotriva statului, împotriva cetățenilor să fie aduși în fața justiției și să li se întâmple ceea ce scrie în Codul Penal”, a mai spus șeful Guvernului.

Acum o săptămână, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că Rusia pregătește ciocniri sociale în autonomia găgăuză și regiunea transnistreană, pentru a compromite alegerile din R. Moldova și aderarea la UE.

Potrivit SIS, Rusia mizează în principal pe gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, care a desemnat-o pe Guțul la funcția de guvernatoare a Găgăuziei și care se află pe listele de sancțiuni internaționale pentru încercările de destabilizare a R. Moldova.

XS
SM
MD
LG