Linkuri accesibilitate

Guțul și declarațiile ei despre „procedura de separare” a Găgăuziei


Într-un interviu oferit presei ruse acum două săptămâni, Guțul spunea că Găgăuzia „nu ia în calcul” posibilitatea ieșirii din componența R. Moldova.
Într-un interviu oferit presei ruse acum două săptămâni, Guțul spunea că Găgăuzia „nu ia în calcul” posibilitatea ieșirii din componența R. Moldova.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aleasă cu suportul oligarhului pro-rus, Ilan Șor, spune că autonomia își va declara independența, dacă autoritățile centrale „vor declara unirea R. Moldova cu România”.

Într-o postare pe Telegram, Evghenia Guțul spune că „găgăuzii nu vor rămâne tăcuți”, dacă actualele autorități moldovene vor declara că optează pentru unirea țării cu România.

„Orice iniţiativă în acest sens va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a scris Guţul.

Astfel, guvernatoarea pro-rusă a comentat o declarație recentă a prim-ministrului român Marcel Ciolacu, transmisă cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România.

Guțul spune că respectă România și cultura română, dar în schimb se așteaptă la „respectul corespunzător pentru Moldova și pentru statutul juridic special al Găgăuziei”.

„Nu luăm în calcul” ieșirea din componența R. Moldova

Pe 20 martie, la scurt timp după revenirea din Soci, unde s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Guțul spunea într-un interviu oferit presei ruse că Găgăuzia „nu ia în calcul” posibilitatea ieșirii din componența R. Moldova.

„Într-adevăr nu luăm în considerare un astfel de scenariu”, a răspuns Guțul, precizând că Moldova este patria găgăuzilor.

Bașcana spune că-și dorește ca legea privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia să rămână în vigoare, iar legile - respectate.

Guțul nu se înțelege bine cu autoritățile pro-europene de la Chișinău.

Aleasă cu sprijinul oligarhului fugar Ilan Șor, ea pledează pentru relații mai bune cu Rusia.

Șor însuși vizitează în mod regulat Moscova și are întâlniri cu politicieni ruși de rang înalt.

Președinta Maia Sandu refuză să-i aprobe candidatura lui Guțul în calitate de membră a cabinetului de miniștri, așa cum prevede legea din 1994 privind statutul special juridic al Găgăuziei.

XS
SM
MD
LG