Linkuri accesibilitate

Conferința FAO nu va mai avea loc la Chișinău, ci la Roma, ca să poată participa și rușii


Lansarea raportului „Clima nedreaptă - Măsurarea impactului schimbărilor climatice asupra populației rurale sărace, a femeilor și a tinerilor” la sediul central al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din Roma, 5 martie 2024.
Lansarea raportului „Clima nedreaptă - Măsurarea impactului schimbărilor climatice asupra populației rurale sărace, a femeilor și a tinerilor” la sediul central al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din Roma, 5 martie 2024.

R. Moldova nu va mai găzdui conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din luna mai, așa cum era planificat. Chișinăul anunțase că nu va admite participarea delegației Rusiei în persoană, iar apoi a solicitat ca evenimentul să fie transferat la Roma. 

Anunțând schimbarea locației, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a spus că decizia a fost luată la insistențele autorităților de la Moscova.

Pe de altă parte, reprezentanta FAO, Victoria Kalinin, a declarat Europei Libere că solicitarea a venit de la guvernul Moldovei, după ce au fost discutate „exigențele detaliate” ale organizării evenimentului.

Potrivit ei, autoritățile moldovene au confirmat că vor acorda suport „în calitate de gazdă a conferinței regionale, în toate chestiunile financiare, de logistică și protocol”.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că R. Moldova a avut „poziția principială” să nu fie admiși pe teritoriul său „reprezentanții unui stat-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru” și a propus ca delegațiile să participe în format hibrid.

Ulterior, Chișinăul a propus ca evenimentul să fie transferat la Roma „pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură”.

Conferința de la Roma va avea loc sub președinția Republicii Moldova.

Sursele Europei Libere de la Externe au spus că, în noile condiții, cel mai probabil, delegația rusă va participa la conferință.

Cea de-a a 34-a ediție a conferinței regionale FAO urma să aibă loc pe 14 – 17 mai la Chișinău. La reuniune urmează a fi discutate subiecte din domeniile: agricultură, siguranță alimentare, digitalizarea în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.

Pe 20 martie, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că nu va permite reprezentanților Rusiei să participe în persoană la conferință, ci doar online.

În aceeași zi, MAE a declarat indezirabil un angajat al Ambasadei Rusiei în R. Moldova, în semn de protest pentru alegerilor prezidențiale ruse în regiunea transnistreană, în pofida dezacordului autorităților moldovene.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG