Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump și-a rostit primul discurs în Congres


Donald Trump în Congres, 28 februarie 2017
Donald Trump în Congres, 28 februarie 2017

Liderul american a promis să conducă țara spre un viitor luminos, fiind convins că președinția sa va marca „renașterea spiritului american”.

Președintele SUA Donald Trump și-a rostit prima cuvântare în fața celor două camere reunite ale Congresului. A fost un discurs programatic, în care Trump și-a conturat obiectivele președinției sale și i-a îndemnat pe americani la unitate.

Donald Trump și-a început discursul condamnând recentele amenințări și acte de vandalism împotriva comunității evreiești și atacurile din Kansas împotriva unor imigranți.

Una din temele principale ale discursului a vizat problemele clasei de mijloc ca urmare a globalizării și reducerii producției interne. Ca și până acum, președintele a promis să scoată în prim plan interesele americanilor. El a vorbit despre o „reformă fiscală istorică” ce va reduce impozitele pentru întreprinderi și clasa medie, despre nevoia finanțării unor ample proiecte de infrastructură care vor crea noi locuri de muncă și despre edificarea unor relații echitabile cu partenerii comerciali străini.

Președintele a propus reformarea radicală a sistemului de imigrare în Statele Unite, după exemplul altor țări occidentale, care au sisteme bazate pe merit și acceptă imigranți cu anumite capacități profesionale, capabili să se întrețină pe ei și familiile lor. Trump a vorbit, din nou, și despre nevoia anulării așa-numitei legi Obamacare și a introducerii unui sistem de asigurări medicale echitabil, care să asigure libertate de alegere americanilor și un acces mai mare la serviciile medicale.

În discursul său, Donald Trump a rezervat relativ puțin spațiu politicii externe. El a subliniat că SUA doresc să-și întărească rolul de lider în lume, bazat pe interesele comune ale lumii occidentale. El a evidențiat importanța NATO pentru asigurarea securității internaționale, dar i-a îndemnat din nou pe aliați să contribuie mai mult, inclusiv financiar. Totodată, președintele a promis să distrugă organizația teroristă Statul Islamic. În discursul său, Trump nu a pomenit Rusia, conflictul din Ucraina, Siria sau Irakul. Președintele american a vorbit și despre propunerile sale privind creșterea substanțială a cheltuielilor bugetare pentru apărarea SUA.

Trump pledează pentru o Americă puternică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00

Presa americană a relatat că după discursul său în Congres, este posibil ca Donald Trump să înceapă un turneu de o săptămână în Statele Unite pentru a explica locuitorilor din diferite state planurile sale, dar graficul unui asemenea turneu deocamdată nu a fost anunțat oficial.

XS
SM
MD
LG