Linkuri accesibilitate

China speră că bugetul militar american sporit va fi în folosul păcii (VIDEO)


Imagine de satelit arătînd una din insulele artificiale construite de chinezi în Marea Chinei de Sud
Imagine de satelit arătînd una din insulele artificiale construite de chinezi în Marea Chinei de Sud

Prime reacții la anunțul planurilor Casei Albe de majorare a bugetului militar cu 10%.

Ministerul de Externe al Chinei a spus marți că speră ca mărirea cheltuielilor militare americane să fie benefică menținerii păcii și stabilității globale, după ce Casa Albă a propus o sporire cu 10% a bugetului pentru apărare.

Creșterea propusă de președintele Donald Trump ar duce bugetul Pentagonului la peste 600 de miliarde de dolari, și ar veni după ce Statele Unite s-au retras în linii mari din două războaie – din Irak și Afganistan – rămânând cea mai mare putere militară din lume.

Luni un oficial de la Casa Albă citat de Reuter sub condiția anonimatului spunea că propunerea de buget pentru anul fiscal 2018 trimisă Pentagonului prevede mai mulți bani pentru construcția de nave, avioane militare și pentru stabilirea „unei prezențe mai robuste pe rute navale și în strâmtori importante”, ca Strâmtoarea Ormuz sau Marea Chinei de Sud.

Donald Trump: Bugetul are ca prioritate securitatea națională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Reuter scrie că sporirea prezenței americane în sud-estul Asiei ar putea pune Washingtonul într-o contradicție mai acută cu China, care și-a îngrijorat vecinii construind în Marea Chinei de Sud insule artificiale și aeroporturi, printre altele.

„Sperăm că respectivele politici și măsuri americane vor fi benefice menținerii păcii și stabilității globale”, a spus marți la Beijing purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Gen Shuang, răspunzând unei întrebări despre propunerea lui Trump de mărire a bugetului apărării pentru anul bugetar 2018 probabil cu 54 de miliarde de dolari. China speră că țările „din afara regiunii” – un termen folosit mai ales în legătură cu Statele Unite – vor respecta eforturile Chinei și ale țărilor din Asia de Sud-Est de a menține pacea în Marea Chinei de Sud, a mai spus Sheng.

Statele Unite au deja cel mai mare buget al apărării și cele mai puternice forțe armate din lume. China urmează să-și prezinte bugetul apărării pentru anul curent la sfârșitul acestei săptămâni, când își deschide sesiunea Parlamentul chinez, o structură supusă conducerii comuniste. Anul trecut China a avut cheltuieli militare de aproape 140 de miliarde de dolari. Creșterea cu numai 7,6% a bugetului chinez al apărării a fost o noutate, pentru că din 2010 el a crescut mereu cu peste 10%.

Marți influentul ziar de stat chinez „Global Times” a făcut apel la reluarea creșterii dinamice a bugetului apărării, ca răspuns la incertitudinile provocate de Trump.

Oficialitățile americane au declarat luni sub condiția anonimatului că sporirea cheltuielilor militare – pe care Trump o anunță ca „istorică” – se va face în dauna altor ministere, mai ales a Departamentului de Stat. Bugetul diplomației ar putea fi redus cu până la 30%, ceea ce ar face necesară restructurarea majoră a ministerului și eliminarea unor programe, inclusiv de asistență pentru străinătate.

Președintele Trump promisese vineri într-un discurs în fața activiștilor conservatori „una din cele mai mari consolidări militare din istoria Americii”.

Associated Press notează că cifrele propuse de președinte nu sunt „definitive”, iar ministerele și agențiile guvernamentale care se consideră vitregite vor avea ocazia să conteste reducerile așa cum o fac de obicei, la Oficiul pentru Management și Buget, iar ultimul cuvânt îl are întotdeauna Congresul. Trump ar urma să-și dea publicității propunerea finală de buget la jumătatea lunii martie.

Tot atunci s-ar putea anunța o primă „injecție financiară” de 20 de miliarde de dolari pentru Pentagon. Bugetul anual actual pentru apărare al Statelor Unite este de 600 de miliarde de dolari, fiind cel mai mare din lume.

Într-un interviu transmis de televiziunea Fox News duminică, Secretarul Trezoreriei (ministrul finanțelor) Steven Mnuchin a spus că primul buget al administrației Trump nu va include reducerea cheltuielilor pentru Securitatea Socială sau Medicare. Prioritatea lui Trump, a spus ministrul, este adoptarea legislației care să reducă impozitele pentru clasa de mijloc și companii.

Associated Press amintește că în campanie Trump a promis să nu se atingă de cele mai importante alocații bugetare, ca pensiile sau asigurarea medicală pentru vârstnici, contrazicându-i pe unii lideri republicani care ar fi vrut „reformarea” unor programe costisitoare.

Președintele Trump urmează să-și prezinte marți la o ședință comună a celor două camere ale Congresului propunerile de reduceri de impozite și de cheltuieli pentru infrastructură – despre care nu a oferit până acum prea multe detalii.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG