Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Va dura foarte mult timp până când administrația Trump va reintra în angajamentele față de actorii externi”


În dialog cu fostul ambasador al R.Moldova la Washington, după discursul de învestire a președintelui SUA Donald Trump.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:47 0:00
Link direct

Fostul ambasador moldovean la Washington, Igor Munteanu, a urmărit discursul lui Donald Trump, de la distanță, de la Chișinău. Vasile Botnaru l-a întrebat, între altele, ce semnificații au spusele noului președinte american?

Igor Munteanu: „Afirmaţiile preşedintelui ales şi acum inaugurat al Statelor Unite ale Americii au fost destul de rezonante şi destul de dure, aş putea spune. El a declarat că nu este o simplă tranziţie de la un partid la alt partid sau de la o administraţie la altă administraţie. Este o tranziţie de la establishment-ul Washingtonului, care lucrează pentru sine, la vocea şi interesele poporului şi că, din acest moment, toate lucrurile se vor reface. A pus nişte accente foarte solide pe lucrurile pe care ar vrea să le îndrepte Statele Unite ale Americii sub administraţia sa. Şi s-a referit şi la faptul că frontierele, care sunt protejate ale Statelor Unite ale Americii, trebuie să fie mai bine protejate, joburile trebuie să se reîntoarcă în economia SUA, bunăstarea trebuie să revină în familiile americanilor. Şi a spus în felul următor: „Voi lucra, voi deschide accesul celor care au fost uitaţi de regimul politic, de faptul că doar împreună, prin bunăstarea fiecăruia dintre americani creşte bunăstarea naţiunii”. Eu cred că sloganul de bază al acestei noi administraţii va fi „America, înainte de toate. America first”, înţeleasă ca o reorientare sau regândire a priorităţilor pe politică internă, pe reducere, probabil, a angajamentelor în plan internaţional şi, probabil, va deschide nişte teme foarte discutabile sau contradictorii în raport cu priorităţile fostei administraţii.”

Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, a spus foarte clar că terorismul islamic urmează a fi eradicat, ceea ce nu înseamnă că îşi va retrage trupele sau va renunţa la priorităţile de politică externă pe care le-a avut şi administraţia Obama.

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „Fără îndoială. Astăzi, înainte de această inaugurare fastuoasă, preşedintele Trump a vizitat Casa Blair, este o casă chiar vizavi de Casa Albă în care, tradiţional, preşedinţii primesc geamantanul cu butonul nuclear. Respectiv, în anumite condiţii, despre care se spune că este un format ori aranjament doar militar, pentru că se vorbesc doar condiţiile în care poate fi aplicată lovitura nucleară, dânsul a menţionat încă o dată: „Dacă ne vor provoca, vom aplica şi arma nucleară în raport cu teroriştii islamici”. Sigur, ameninţările care vin din această nouă administraţie sunt diferite de felul în care vedea politica externă administraţia Barack Obama. Pune pe multă lume pe gânduri, pune noi accente, vede în China, de exemplu, ca unul din partenerii principali comerciali ai Statelor Unite ale Americii, un duşman, îl numeşte. Va fi o tranziţie şi în China în acest an, în toamna anului 2017 va fi o redesenare a biroului politic al Partidului Comuniştilor din China, şi s-ar putea ca aceste accente pe care le pune administraţia Trump să fie preluate şi întoarse contra intereselor de a găsi soluţii pe plan internaţional. Or, ordinea internaţională este bine să se facă în armonie, pentru că orice conflict regional ar putea să creeze premisele unor antagonisme mai largi.”

Europa Liberă: De regulă, naţionalismul exagerat deranjează cumva. Or, în discursul domnului Trump au fost nuanţe şi chiar lexic foarte naţionalist şi patriotic. Dumneavoastră cum găsiţi acest gen de discurs, este firesc?

Igor Munteanu: „Lectura mea este că Trump se adresează în acest cuvânt inaugural foarte mult electoratului care l-a ajutat să câştige alegerile. Sigur, el este preşedintele tuturor americanilor, al cetăţenilor Statelor Unite ale Americii, dar el cheamă la mobilizare şi cheamă la împroprietărirea cu această victorie a celor care erau sau s-au simţit descurajaţi, nereprezentaţi, în afara Washingtonului. Sigur, putem numi ceea ce folosește preşedintele Trump un fel de naţionalism american, care a lipsit anterior şi care ar putea să-şi facă loc în discursul şi imaginarul colectiv al americanilor. Dar părerea mea este că Statele Unite ale Americii nu pot renunţa la anumite obligaţii pe care le au pe plan internaţional în raport cu aliaţii europeni, în raport cu anumite instituţii care funcţionează cu energia statului american. Această ordine instalată de multe decenii nu poate fi dinamitată, aruncată în aer, uitată, neglijată. Şi eu cred că administraţia Trump va reveni asupra cuvintelor spuse, vor exista anumite intrări de politică acolo unde au fost slogane electorale, dar cred că foarte selectiv lucrurile se vor aşeza pe parcursul anului 2017, astfel încât să nu avem surprize de proporţii.”

Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al Americii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Europa Liberă: Cine trebuie să traducă acum în limbaj cotidian acest discurs?

Igor Munteanu: „Presa. Presa îşi face meseria în Statele Unite ale Americii şi va interpreta fiecare gest, fiecare pas, fiecare stângăcie a preşedintelui Trump, îl vor penaliza. Sigur, există o mare polarizare a electoratului în SUA. Aceasta s-a văzut şi în timpul preşedintelui Obama, societatea este puternic divizată şi în SUA, neîncrederea în Congres a sporit. Partidele, aşa cum sunt ele, GOP şi democraţii, au avut sprijin destul de limitat în ultimele alegeri. Şi, respectiv, această revenire a interesului public pentru ce se întâmplă la Washington a intrat prin intermediul unui discurs naţionalist american, putem să-i spunem şi populism, dar este ceea de ce are nevoie publicul, are nevoie de o anumită energie. Şi această energie vine de la administraţia Trump.”

Europa Liberă: La umila mea părere, este un discurs natural, venit din inimă. Dumneavoastră, care sunteţi obişnuit cu stilul americanilor, ce v-a impresionat cel mai mult din această ceremonie, din ceea ce aţi văzut la televizor?

Igor Munteanu: „Am participat la o sigură ceremonie, inaugurarea preşedintelui Barack Obama în 2013. Este foarte mult entuziasm general, pentru că această tranziţie, aşa cum a fost numită, şi este un exerciţiu de tranziţie paşnică a puterii de la un preşedinte la altul, întotdeauna are susţinători şi are oponenţi, după cum s-a văzut astăzi şi pe străzile capitalei americane. Dar cel mai important lucru este că, în primul rând, discursul aduce alături oameni de foarte multe categorii din comunităţile religioase diferite, din grupuri sociale diferite. A fost Tabernacolul Mormonilor din Iuta, care a cântat astăzi acompaniat de Orchestra Marinarilor.”

Europa Liberă: Din Missouri?

Igor Munteanu: „Exact, din Missouri. În afară de aceasta au fost rabini, au fost pastori protestanţi şi baptişti, au fost de toate sorginţile. Pentru că preşedintele nu se detaşează de societatea pluriformă americană, încearcă să-i convingă că opţiunile sprijinite de electorat vor conduce la o mai mare cimentare a societăţii americane, o reorientare spre bunăstarea unei porţiuni mai largi din societatea americană. Or, americanii exact pentru aceasta au votat, au votat pentru depăşirea frontierelor, barierelor între elite şi oamenii din provincie, din oraşele care au fost afectate de subdezvoltare, de declin economic şi îşi doresc un altfel de tratament. Eu cred că pentru aceasta au votat americanii. Dacă va reuşi sau nu administraţia Trump să rezolve aceste probleme... Spuneam anterior SUA în acest moment nu au niciun tren de mare viteză, spre deosebire de China şi tigrii asiatici, care au zeci şi sute de trenuri de mare viteză. Or, acest lucru în mentalul colectiv al americanilor este o mare problemă. Şi acelaşi lucru poate fi spus despre alte tipuri de infrastructură, care au rămas în urmă de modernitatea la care se orientează pe plan global.”

Europa Liberă: Dar când spuneţi strong again, care este punctul de referinţă, care este apogeul la care se gândeşte Trump oare?

Igor Munteanu: „Trump formulează acest to be strong again, to be safer again, to be larger again ş.a.m.d. în termeni economici, în termeni de rezilienţă la şocurile pieţei internaţionale. Dependenţa comercială, deficitul comercial pe care îl cunoaşte în acest moment faţă de producătorii, produsele chinezeşti sau din Asia creează impresia multor americani că au pierdut terenul. Există o reacţie a finanţatorilor, a investitorilor care îşi mută fabricile, întreprinderile în zonele în care găsesc forţă de muncă mai ieftină. Şi aceasta, într-un fel, scoate sângele economiei din ceea ce ar trebui să se numească stat rezistent la orice fel de încercare. Administraţia Trump crede că are nişte idei de dinamizare a economiei care ar putea să nu placă unora, ar putea, de exemplu, să considere că globalizarea nu înseamnă exporturi americane într-o singură direcţie, în celelalte direcţii. Ar trebui să însemne o deschidere şi a altor ţări faţă de piaţa americană. Iar administraţia Trump răspunde cu, probabil, o politică de protecţionism mai dură. Aceasta înseamnă, în opinia mea, ceea ce numeşte preşedintele Trump to be stronger again.”

Europa Liberă: Dar tuturor le-a spus că orice naţiune este în drept să-şi pună interesele în faţă şi exact aşa vor face americanii.

Igor Munteanu: „Sigur. Da, a mai spus anumite lucruri referindu-se la armată, a spus în felul următor: „De ce ar trebui ca militarii noştri să apere alte naţiuni? De ar trebui ca militarii noştri să investească în armate străine, atunci când americanii noştri nu se simt în siguranţă?”. Este adevărat. Vreau să spun că, de exemplu, chiar dacă aceasta nu e treaba militarilor, dar în şcolile americane sunt extrem de multe accidente, situaţii în care se împuşcă în şcoli în anumite orăşele mici, când rata de criminalitate este destul de înaltă. Pentru ca să faci aceste spaţii de locuire mai sigure, probabil, trebuie să investeşti mai multe resurse în educaţie, în ordine publică şi în bunăstare. Acestea eu cred că sunt ingredientele unei rebalansări a priorităţilor americane şi aceasta administraţia Trump vinde cu foarte multă uşurinţă publicului care are nevoie de aceste lucruri.”

Europa Liberă: Dar e un angajament foarte categoric, când spune că astăzi e kilometrul zero de la care pornim din nou şi s-a terminat cu droguri, cu crime. E uşor să decepţionezi după aceea, dacă nu se întâmplă într-adevăr miracolul schimbărilor.

Igor Munteanu: „Bine, dar candidatul, preşedintele Trump, în campania sa îndelungată şi extrem de zgomotoasă, niciodată nu a dat vreun semn că s-ar da în lături de a folosi cuvinte tari, de a crea solemnitate, de a mobiliza şi de a inflama spiritele, pentru ca să obţină maximum de impact public. El este un om care vine de show business, care a făcut bani enormi pe aceasta şi ştie să folosească momentele acestea de solemnitate pentru ca extragă maximum de vizibilitate. Cât va ţine această stare de energizare colectivă nimeni nu ştie, pentru că totul depinde de fluxurile, de valurile politice prin care va trece. S-ar putea ca, de exemplu, aşa-zisele lebede negre, black swans, fenomenele pe care nu le poţi prezice în acest moment să-i dărâme întreaga agendă, lucrurile să fie mult mai complicate decât i se par dintr-o parte. Nu este un om al sistemului. Aceasta l-a făcut acceptabil şi atractiv pentru o bună parte din populaţia americană. Nefiind om al sistemului, s-ar putea, într-adevăr, să aibă acces la nişte soluţii pe care oamenii din sistem, juriştii cu studii la Harward sau la Stanford, dar care nu se apleacă la gura lumii, ca să zic aşa, fără niciun reproş la adresa altor preşedinţi, dar posibil că aceşti oameni din afara sistemului să vadă altfel lucrurile. Şi posibil că viaţa americană, sistemul politic american are nevoie de o anumită zdruncinătură.”

Europa Liberă: Da. Şansa lor este şi şansa lumii.

Igor Munteanu: „Să vedem. În primul rând, America se gândeşte la propriile probleme, propriile soluţii şi cred că în acest moment nu ar trebui să ne legăm toate şansele şi speranţele de felul în care noi putem fi ajutaţi. Ar trebui, într-un fel, să existe, dacă vorbim de Republica Moldova, suficientă sinergie locală, pentru că va dura foarte mult timp până când administraţia Trump va reintra în angajamentele faţă de actorii externi, se va capitaliza foarte mult pe ceea ce cere publicul care era în piaţă la inaugurare şi priorităţile pe Europa vor reveni mult mai târziu. Respectiv, homework!, trebuie să ne apucăm de treabă aici, în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG