Linkuri accesibilitate

Ce va aduce preşedinţia Trump, în primele zile după instalare?


Casa Albă de la Washington
Casa Albă de la Washington

Corespondența zilei de la Washington.

Nimeni un stie, dar toti privesc cu mare interes catre primele zile ale administratiei Trump, sa vada daca omul de afaceri va incepe in forta sau, dimpotriva, se va impiedica in obstacole birocratice, menite cel putin sa incetineasca, daca nu sa elimine excese.

Deocamdata, presedintele Trump nu va avea un cabinet, in primele zile, pentru ca doar citiva dintre ministrii nominalizati vor fi confirmati pina luni.

Democratii din Senat, care doresc o evaluare riguroasa a nominalizatilor controversati, si nu sint putini care intra in aceasta categorie, doresc sa-i ofere presedintelui, cel tirziu luni, cel putin cea mai mare parte a cabinetului de securitate, inclusiv noii ministrii ai apararii si agentiei pentru securitate interna precum si – probabil – directorul CIA.

Restul audierilor si deliberarilor va continua saptamina viitoare. Inca se crede ca nominalizatii vor fi aprobati, dar democratii si unii republicani doresc sa discute in detalii politici potentiale, care-i ingrijoreaza, data fiind identitatea política a celor nominalizati.

In materie de politici, Donald Trump va incerca sa inceapa in forta. Principalul obiectiv, anularea si inlocuirea programului de asigurari medicale, Obamacare intimpina dificultati pentru ca anularea ar insemna ca zeci de milioane de persoane sa-si piarda asigurarile, in timp ce republicanii nu au cazut de acord cu privire la inlocuitor.

Primele zile vor aduce anularea unor reglementari guvernamentale, introduse prin ordin executiv de catre Barack Obama. Exista o dinamica interesanta pentru ca presedintele Trump isi doreste investii masive si reduceri de impozite, iar reducerile de cheltuieli bugetare sint necesare pentru a compensa, ori se pare ca aceste reduceri vor avea la baza un plan elaborat, cu circa un an in urma de Fundatia Heritage, un think tank conservator.

E posibil ca reducerile de reglementari, care in viziunea administratiei afecteaza firmele economice si diminuarea cheltuitelor bugetare, prin anularea sau reducerea unor programe guvernamentale vor fi primii pasi ai administratiei Trump. Ceilalti vor urma in ritm deocamdata rapid, dar vor veni si blocaje, chiar relativ rapid si e interesant de vazut cum va reactiona Donald Trump, care nu e obisnuit sa-si vada deciziile contestate.

XS
SM
MD
LG