Linkuri accesibilitate

Donald Trump - următorul președinte al Americii (Video)


Președintele Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence adresîndu-se alegătorilor la New York la 9 noiembrie 2016
Președintele Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence adresîndu-se alegătorilor la New York la 9 noiembrie 2016

O schiță de portret la începutul unei noi administrații prezidențiale în Statele Unite.

Omul de afaceri miliardar newyorkez și ex-star de televiziune Donald Trump a fost cîștigătorul surpriză în vara trecută a unei curse electorale încărcate pentru a fi nominalizat de Partidul Republican în alegerile prezidențiale din 2016. Sfidătorul mogul al imobiliarului a uimit înțelepții politici și oficialitățile partidului eliminînd16 alți candidați semnificativi pentru a cîștiga nominalizarea, pe care a acceptat-o în iulie la Convenția națională republicană de la Cleveland.

Un neofit pe plan politic, Trump a participat în cursa electorală ca un candidat anti-establishment, criticîndu-i cu duritate și insultîndu-i, în cursul dezbaterilor și via Twitter, pe oponenții săi mult mai experimentați. Trump i-a depășit pe ultimii săi doi contracandidați - Ted Cruz, senatorul de Texas, și John Kasich, guvernatorul statului Ohio - pentru a cîștiga dreptul de a se confrunta cu Hillary Clinton, candidata nominalizată de Partidul Democrat, în alegerile de la 8 noiembrie.

Profil: Donald Trump, următorul președinte al Americii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00

Promițînd să facă „America din nou mare”, prin crearea de noi locuri de muncă și reducerea impozitelor, Trump nu a dat niciodată multe detalii despre subiect și și-a modificat pozițiile adesea. El a spus că va spori „legea și ordinea”, s-a angajat să construiască un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, pentru a împiedica trecerea imigranților ilegali, și a insistat că Mexicul va plăti construcția lui.

Trump a mai spus că va introduce un sistem de verificare extremă a imigranților musulmani în scopul de a se descoperi care ar putea fi teroriști. Ulterior, însă, a dat înapoi asupra promisiunii de a interzice intrarea tuturor musulmanilor în Statele Unite.

Trump, în vîrstă de 70 de ani, l-a criticat cu severitate pe președintele Barack Obama, calificîndul drept un lider slab și blamîndu-l pentru ceea ce a numit politicile sale eșuate în Siria și în alte puncte fierbinți ale globului. Trump este în mod special critic pe tema acordului nuclear internațional încheiat în 2015 cu Iranul și care a fost elaborat la Washington.

Profilul celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:15 0:00

Trump a calificat-o pe Hillary Clinton drept „cea mai proastă secretară de stat” din istoria Statelor Unite, lăudîndu-l, în același timp, pe președintele rus Vladimir Putin ca un „mare lider”. Trump a demonstrat uneori o lipsă notorie de cunoștințe în privința politicii externe și a apărut chiar într-un interviu ca un necunoscător al faptului că Rusia a anexat cu forța, de la Ucraina, peninsula Crimeea.

Trump, a cărui familie are origini germane și scoțiene, s-a născut la New York, ca fiu al unui bogat magnat al imobiliarului. A absolvit Academia Militară privată de la New York, înainte de a se înscrie la Universitatea Fordham în Bronx. Și-a petrecut ultimii doi ani de studiu la prestigioasa Wharton School a Universității Pennsylvania, pe care a absolvit-o cu o diplomă în economie în 1968.

Trump nu a efectuat niciodată serviciul militar, în era războiului din Vietnam primind dispense, fie în calitate de student, fie medicale.

În timp ce urma facultatea, Trump a început să lucreze pentru compania imobiliară a tatălui său, pe care a preluat-o în cele din urmă, la moartea acestuia în 1999.

Organizația Trump a construit mai mulți zgîrie nori și cazinouri în lume - cele mai multe în zona New York-ului. În ultimii ani, compania lui Trump a început să se implice în dezvoltarea cursurilor de golf și a organizat mai multe concursuri de frumusețe în Statele Unite și în lume.

Organizația Trump s-a declarat de mai multe ori în faliment, iar Trump a eșuat în tentativa de a crea o Universitate și o piață de consum pentru produse ca apa minerală și cărnuri.

Trump, a cărui rețea este estimată la între 3-3,7 miliarde de dolari, a devenit o celebritate cînd a intrat în spectacolul de jocuri televizate intitulat „Ucenicul”. Început în 2004, spectacolul este cunoscut pentru folosirea de către Trump a formulei „Ești concediat!”, atunci cînd elimina un candidat la sfîrșitul fiecărui episod. Contractul lui Trump a fost anulat, însă, de NBC în 2016, urmare a aceea ce a fost calificat drept „declarații derogatorii” despre imigranți.

Trump are cinci copii din trei căsătorii și opt nepoți. Fiica sa Ivanka și fiii Donald Jr. și Eric au jucat roluri importante în campania sa electorală. Trump a fost crescut în credința presbiteriană, o ramură a Bisericii protestante.

Mike Pence

Guvernatorul statului Indiana, Mike Pence, noul vicepreședinte al Statelor Unite, este un fost congressman american, care a acceptat oferta lui Donald Trump de a-l acompania în cursa electorală, la 15 iulie 2016, cu două săptămîni înaintea Convenției Partidului Republican.

Pence este cunoscut pentru vederile sale conservatoare în probleme sociale și fiscale, și vorbește de convingeri profunde creștine. A fost menționat ca un potențial candidat la președinție în 2008 și 2012, dar nu s-a angajat niciodată oficial în cursa electorală.

Candidații pentru funcția de vicepreședinte al SUA se confruntă pe tema Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00

În vîrstă de 57 de ani, Pence a lucrat ca avocat și moderator al unor talk-show-uri la radio, înainte de a intra în politică.

Născut într-o familie de catolici irlandezi din statul Indiana, Pence a absolvit Hanover College în 1981, și apoi Universitatea Indiana, cu o diplomă de avocat, în 1986. După ce a lucrat mai mulți ani ca procuror și a candidat fără succes pentru Congres în 1988 și 1990, Pence a continuat să practice avocatura și să modereze The Mike Pence Show, o emisiune radio pe teme politice.

A fost ales în Congres în anul 2000 și a rămas parlamentar timp de doisprezece ani, în 2009 fiind ales în a treia poziție ca importanță a republicanilor. În 2012 a candidat și a cîștigat funcția de guvernator al statului Indiana.

Membru în Congres al Comisiei de Politică Externă a Camerei Reprezentanților, Pence este considerat un cunoscător în politica internațională. În calitate de guvernator a redus impozitele și a administrat cu succes bugetul statului Indiana eliminînd deficitul.

A fost angajat într-o controversă politică după ce a semnat în calitate de guvernator o lege considerată discriminatorie de către comunitatea LGBT. După proteste la scară locală și națională, legea a fost modificată.

Pence este căsători și are trei copii.

XS
SM
MD
LG