Linkuri accesibilitate

Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al SUA


Donald Trump
Donald Trump

La Washington, a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales, Donald Trump, care a devenit de astăzi al 45-lea președinte al Statelor Unite. Ceremonia a fost urmărite de zeci de mii de susținători ai noului președinte, dar mulți se pregătesc de un protest, plănuit sâmbătă. Astăzi, la inaugurare, au fost de față foștii președinți și prime doamne, inclusiv inclusiv Barack și Michelle Obama, Bill și Hillary Clinton, candidata democrata învinsă de Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Președintele Donald Trump a ținut un discurs scurt, de numai 20 de minute, în care a repetat temele principale ale campaniei sale electorale: America va fi din nou mare, American pentru americani și interesele Americii vor avea mereu prioritate, în politica internă sau externă.

„Astăzi, nu este vorba de un transfer de putere. Astăzi, puterea este transferată de la Washington spre poporul american”, a mai spus Trump, care a continuat să vorbească despre faptul că elita de la Washington de mult a pierdut contactul cu restul țării.

„Dar astăzi, Statele Unite sunt iar țara voastră”, a continuat Trump, care a subliniat: „20 ianuarie 2017 va intra în istorie ca ziua când americanii au revenit la putere”.

Președintele Trump a promis din nou că va relansa economia americană în baza a două principii simple: cumpără produse americane, angajează americani.

În viziunea noului președinte, zeci de ani, Statele Unite nu au făcut decât să „îmbogățească ale țări, pe spinarea economiei americane, să subvenționeze armatele altor țări”, în timp ce forțele armate americane erau obligate să facă economii, „să apere granițele altor țări, lăsând propriile frontiera fără pază”.

Donald Trump a reafirmat: „De astăzi, o nouă viziune ne va guverna „America în prima linie”. Orice decizie va fi luată numai pentru a servi americanilor”.

„Nu ne vom impune valorile dar vom fi un exemplu pe care toată lumea o să vrea să-l urmeze” - a mai declarat Donald Trump în discursul de inaugurare.

Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al Americii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Indiferent de culoarea pielii, în noi toți curge „sângele roșu al patriotismului”.

Nu o să mai fiți ignorați niciodată, a promis Donald Trump, pentru că „împreună vom face America din nou mare”.

Cu aceste cuvinte și-a încheiat Donald Trump discursul de inaugurare. 20 de minute în care a reluat temele mari ale campaniei sale electorale.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG