Linkuri accesibilitate

Suntem gata să luptăm pentru drepturile şi libertăţile noastre şi ale copiilor noştri”


La protestul anti-Trump de la St. Petersburg, Florida
La protestul anti-Trump de la St. Petersburg, Florida

Un reportaj de la protestele americane anti-Trump de la St. Petersburg, Florida.

În mai multe oraşe din Statele Unite ale Americii continuă protestele împotriva victoriei republicanului Donald Trump la alegerile din 8 noiembrie. Astfel, oamenii îşi exprimă nemulţumirea faţă de preşedintele ales al SUA, care în timpul campaniei electorale s-a remarcat prin declaraţii considerate de mulţi rasiste şi misogine. Corespondenta Europei Libere de la Chişinău se află în aceste zile în oraşul american St. Petersburg din statul Florida, în cadrul unui schimb de experiență jurnalistic. Sute de oameni au protestat duminică seara în acest oraş şi au declarat că refuză să accepte victoria lui Donald Trump.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

Sute de persoane din oraşul american St. Petersburg din statul Florida au protestat duminică seara sub lozinca „Not my President”, în traducere „Nu este preşedintele meu”, în semn de protest faţă de victoria lui Donald Trump. Poliţia locală spune că la protest au participat între opt sute şi o mie de oameni. La alegerile din 8 noiembrie, Florida a votat pentru candidatul republicanilor, deşi în ajunul scrutinului se credea că susţinerea acestui stat se va îndrepta spre democraţi.

O protestară la St. Petersburg, Florida
O protestară la St. Petersburg, Florida

Demonstraţia de duminică seara a avut loc în centrul oraşului american St. Peterburg. Protestul a început cu un mică descriere a felului în care se va desfăşura demonstrația. Eliza, membră a organizaţiei Studenţii pentru Democraţie a atras atenţia mulţimii că protestul este unul paşnic şi a rugat participanţii să fie cooperanţi cu poliţiştii care, spune ea, sunt alături de protestatari ca să-i protejeze.

Cu pancarte pe care se putea citi „Nimeni nu este liber dacă alţii sunt intimidaţi”, oamenii au demonstrat pe câteva străzi ale oraşului. Unii dintre trecători li s-au alăturat, alţii i-au aplaudat exprimându-şi astfel susţinerea.

Profesorul Bennet Zemof se numără printre protestatarii din St. Petersburg. A venit la demonstraţie cu soţia şi cei doi copii. A votat pentru democrata Hillary Clinton, iar rezultatul scrutinului de săptămâna trecută l-a dezamăgit:

„Vrem ca preşedintele ales să înţeleagă că majoritatea cetăţenilor acestei ţări, de fapt, nu a vrut ca el să devină şeful statului. El vrea să-i respectăm echipa şi spune că ar trebui să fim uniţi. Pe de altă parte, el a avut o campanie bazată pe ură. Trebuie să ne respecte. Dacă vrea să fie un preşedinte al tuturor trebuie să demonstreze acest lucru şi să nu ne spună că nu avem dreptul să protestăm.”

Victoria lui Donald Trump a uimit pe multa lume, de la simpli cetăţeni la politicieni, mai ales că sondajele de opinie realizate înainte de scrutin o prezentau pe democrata Hillary Clinton ca pe viitoarea primă femeie preşedintă a Statelor Unite. Lisa, locuitoare a oraşului St. Petersburg din statul american Florida spune ca nu pune la îndoială legitimitatea preşedintelui ales al Statelor Unite. A decis, însă, să se alăture protestului „Not my President” pentru a transmite guvernanţilor următorul mesaj - suntem cu ochii pe voi:

„Suntem aici pentru a trage o linie şi a spune viitoarei administraţii că toate ideile şi acţiunile lor vor fi analizate şi nu îi vom lăsa să ne încalce drepturile. Suntem gata să luptăm pentru drepturile şi libertăţile noastre şi ale copiilor noştri.”

La protestul de duminică seara au participat şi membri ai comunităţii LGBT din Florida, americani de culoare sau imigranţi care în urmă cu mulţi ani au venit în Statele Unite în căutarea unei vieţi mai bune. Aceste comunităţi au fost cel mai des vizate în declaraţiile republicanului Donald Trump, fapt pentru care şi-a atras multe critici. Shirley Stanley speră că preşedintele ales al Statelor Unite nu va trece cu vederea demonstraţiile din toată ţara:

„Am mari speranţe că aceste proteste chiar dacă nu au cum să schimbe rezultatul scrutinului din 8 noiembrie, cel puţin vor avea un impact asupra comportamentului politicienilor. În timpul campaniei unii au făcut multe declaraţii rasiste şi nu numai. Arătându-le că suntem în opoziţie sper să-i temperăm.”

În Statele Unite proteste împotriva victoriei lui Donald Trump au fost organizate în New York, Chicago, Miami, Los Angeles la fel şi în oraşe mai mici ca Worcester sau Iowa.

XS
SM
MD
LG