Linkuri accesibilitate

Mii de americani au demonstrat împotriva victoriei lui Trump


Protest anti-Trump la Washington
Protest anti-Trump la Washington

Demonstrații mari au avut loc a doua noapte la rând…

La o zi după alegerile prezidențiale americane, mii de oameni au demonstrat miercuri în Statele Unite, semnalând că refuză să accepte victoria surprinzătoare a republicanului Donald Trump, care în campanie a făcut remarci considerate de mulți rasiste, xenofobe, misogine sau pur și simplu vulgare.

Din Noua Anglie până în orașe din interiorul țării, precum Kansas City și de-a lungul coastei vestice a Statelor Unite, demonstranții, marea majoritate tineri, au purtat steaguri și efigii ale învingătorului în alegeri, întrerupând circulația și declarând că refuză să accepte victoria lui Donald Trump.

Protest la New York
Protest la New York

Lozinca cea mai des scandată, vizibilă și pe pancartele purtate de demonstranți, a fost „NOT MY PRESIDENT”, anunțându-l pe Trump că și dacă va vrea, cum a promis în discursul victoriei, nu va fi președintele tuturor americanilor.

Unele din protestele cele mai mari au avut loc la New York, metropola americană cosmopolită și liberală de pe coasta de est.

Violențe în Oakland, California
Violențe în Oakland, California

Brandon, venit la demonstrație din Maryland, a spus agenției Reuters că este conștient că nu se mai poate schimba nimic și că oamenii vor trebui să se împace cu soarta, dar el și alții ca el vor cel puțin ca lumea să știe că mulți sunt furioși și că victoria lui Trump „nu este OK”.

Tot la New York, o demonstrantă care s-a prezentat ca Natașa Elena a spus că este trist că un personaj ca Trump a putut convinge masele că le poate oferi ceva. „Nici Hillary Clinton nu este vreo salvatoare – are un trecut imperialist și este periculoasă – dar cred că puterea lui Donald Trump de a mobiliza rasismul latent este înfricoșătoare, și de aceea am ieșit în stradă” – a spus Natașa Elena.

Proteste împotriva lui Trump în Statele Unite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Mai radicală, demonstranta Scooby a spus că Trump este „un gunoi” și trebuie să plece, de exemplu prin suspendare, sau „impeachment”.

Demonstrații mari au avut loc miercuri noaptea, a doua noapte la rând, în California. Mii de oameni au ars efigia lui Trump la Los Angeles și au aprins focuri la intersecții din Oakland. AP a relatat că unii participanți au scris cu sprayul obscenități pe clădirea ziarului „Los Angeles Times”. Dar pe sediul primăriei, o inscripție cu sprayul anunța, simplu: „E de rău”.

La un protest în fața Ambasadei SUA de la Loindra
La un protest în fața Ambasadei SUA de la Loindra

La Chicago, unde mii de oameni ieșiseră în stradă în ajunul alegerilor ca să sărbătorească victoria echipei de baseball locale, străzile s-au umplut și miercuri, de data aceasta cu protestatarii care și-au luat printre ținte Turnul Trump, scandând și ei „NOT MY PRESIDENT”.

Proteste asemănătoare au avut loc la Philadelphia, Portland Washington, Boston și în multe alte mari orașe. AP notează că peste tot o pancartă des văzută a fost „Renunțați la colegiul electoral” – o reacție la știrea că Hillary Clinton a primit cu 200.000 de voturi mai mult decât Donald Trump, dar asta nu i-a adus victoria, din cauza felului cum este construit sistemul electoral american.

Multe celebrități mai ales din lumea artelor care au sprijnit-o în campanie pe Clinton, de la Madonna la Lady Gaga și Cher și-au exprimat regretul pentru victoria lui Trump, anunțând că vor continua să lupte pentru cauzele în care cred.

Un suporter al lui Donald Trump, Times Square, New York
Un suporter al lui Donald Trump, Times Square, New York

O reacție cu conotații speciale a venit de la Nadejda Tolokonnikova, artistă și activistă rusă întemnițată pentru un protest anti-Putin, militantă pentru drepturile femeilor și adversară a „sistemului patriarhal”.

Aflată la Los Angeles, Tolokonnikova a spus agenției Reuters că victoria lui Trump și amenințările pe care le implică sunt un semnal pentru americanii care cred că libertățile cetățenești sunt ceva etern, pe care nimeni nu le poate confisca.

„Putin e rău” – a mai spus Tolokonnikova – „dar trebuie să știți că ceea ce avem noi în Rusia se poate repeta și în America, dacă oamenii nu luptă pentru drepturile lor”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG