Linkuri accesibilitate

Perspectiva relațiilor ruso-americane sub președintele Donald Trump


Masă rotundă la Radio Svoboda.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:33 0:00
Link direct

După victoria în alegerile prezidențiale americane a candidatului republican Donald Trump, colegii noștri de la Radio Svoboda au discutat cu mai mulți analiști politici independenţi și cu un politican de opoziție din Rusia despre evoluţia relaţiilor dintre Washington și Moscova sub noua administrație americană. Întrebările au fost puse la o masă rotundă moderata de Mihail Sokolov. Un rezumat de Oana Serafim.

Politicianul de opoziție Ilia Iaşin crede că e dificil să fie prognozată relaţia dintre cei doi lideri politici, mai ales dupa ce mass media americane i-au creat luI Donald Trump reputaţia de agent al Moscovei:

„Propaganda rusă şi mass media americane i-au creat lui Trump reputaţia că ar fi agent al lui Putin. Atît electoratul lui Hillary Clinton cît şi cel al lui Vladimir Putin sunt absolut siguri că așa și este, şi că ar fi vorba de o victorie a lui Putin, pentru că a reuşit să pună preşedintele pe care l-a dorit în Statele Unite. Asta creează o problemă imensă pentru Trump, pentru că va trebui să demonstreze că nu a fost candidatul lui Putin. Cum anume va putea să dovedească asta, avînd în vedere caracterul său, temperamentul său şi experienţa sa politică mai neobişnuită, nu putem decît să încercăm să ghicim.”

Pentru profesorul Viktor Kuvaldin de la Şcoala superioară de economie, alegerea lui Donald Trump ar putea fi o ocazie pentru un nou început în relaţiile dintre cele două ţări:

„Cel mai bine pentru noi acum ar fi să întoarcem pagina şi să o luam de la început, chiar dacă ar putea părea imposibil. Avem problema cu Ucraina, avem problema cu Siria. Cea mai importantă întrebare e dacă noi, rușii, acceptăm sau nu poziția Statelor Unite ca singură supraputere globală. Recunosc Statele Unite interesele noastre juste ca putere regională cu interese multiregionale din nordul Europei şi pînă în estul Asiei? Aceste chestiuni nu pot fi evitate. Ce putem însă face noi [la Moscova] e să oprim acest „război” de propagandă și acest ultra anti-americanism. Aceste lucruri nu ne-au adus nimic bun, şi nici n-o să ne aducă de acum încolo. Nu trebuie să construim pe iluzii. America este ceea ce este şi nu se va schimba. Își va croi politica externă conform intereselor sale naţionale. Iar interesul vital al nostru, al ruşilor, e să avem relații dintre cele mai bune cu liderii americani, în orice moment. În acest sens, alegerea lui Trump ar putea fi o şansă…”

Analistul şi consultantul politic Stanislav Belkovski crede că e prea devreme să se spună dacă va avea sau nu loc un summit Putin-Trump. Acțiunile preşedintelui ales al Statelor Unite ar putea oferi surprize pentru Putin, și bune și rele, avînd în vedere natura imprevizibilă a lui Trump. Dar un lucru e sigur:

„Nu cred că se va schimba ceva fundamental în Ucraina. Sancţiunile nu vor fi ridicate. E posibilă o relaxare a lor, ceea ce pentru Putin personal ar fi o mare victorie psihologică. Dar nu va ajuta la dezvoltarea ulterioară a Rusiei, pentru că Rusia a abandonat de acum drumul civilizaţiei și încearcă să-și stabilească o pozițieîntr-o lume care nu mai există, aceea a înțelegerilor de la Ialta şi Potsdam, o lume care a dispărut în 1989, dar despre care se vorbeste în elita politică a Rusiei ca şi cum încă ar exista.”

Istoricul și autorul ruso-american Iuri Felştinsky se opreşte la izolaţionismul promovat de Donald Trump în campania sa electorală:

„Multe din lucrurile pe care Trump le-a spus pînă acum intra în c ategoria unei politici izolaţioniste. Din punct de vedere istoric, Izolaţionismul, din păcate, daca vorbim despre Europa, a avut mereu un singur final : un razboi mondial care a costat America si Europa o gramada de bani si de vieţi omeneşti.”

„Pe mine chiar mă neliniștește ideea lui Trump că Europa ar trebui să-și poarte singură de grijă, la fel și Asia de sudest, iar asta va face ca America să economisească bani şi va deveni măreaţă şi bogată. Nu cred că ideea asta poate să aducă ceva bun.”

„Cred că intrăm de fapt într-o perioada foarte riscantă, pentru ca mi se pare ca în 24 mai 2014 Rusia s-a oprit după două regiuni ale Ucrainei, şi nu şi-a încheiat proiectul Novorosia, din cauză că Kremlinul a înţeles atunci că dacă mai avansează va declanșa un război de amploare. Asta cred că a salvat Ucraina atunci. Dacă Washingtonul trimite semnalul că nu mai dorește să-i apere pe europeni, mai ales statele din estul Europei, ca America nu mai vrea să respecte Charta NATO, asta ar putea duce la o noua spirala a expansiunii teritoriale a Rusiei cu toate consecințele ce vor decurge din asta.”

Iată ce declara joi agenției Associated Press purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov:

„Cred că asemănările de bază [între Putin și Trump) sînt un bun argument că ei doi vor reuşi să aibă o relaţie bună . Asta nu înseamna însă că se vor pune de acord în toate privinţele. Vor continua să existe dezacorduri.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG