Linkuri accesibilitate

În regiunea transnistreană nu vor fi deschise secții de vot pentru scrutinul din Ucraina


Legea ucraineană spune că secțiile pot fi deschise doar la reprezentanțele diplomatice din străinătate

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău Serghei Pirojkov se așteaptă ca numai cam o mie de alegători ucraineni să voteze duminică la cele două secții de vot deschise în Republica Moldova. Numărul ucrainenilor din Republica Moldova este estimat la 70.000, majoritatea lor trăind în regiunea transnistreană, unde Ucraina nu mai deschide secții de vot de un deceniu. Relatează Alla Ceapai.

Legislaţia ucraineana permite deschiderea secţiilor de votare în afara ţării doar în cadrul reprezentanţelor diplomatice. Prin urmare în Republica Moldova vor fi deschise două secţii de votare pentru moldovenii care au şi cetăţenie ucraineană, una la Ambasada Ucrainei din Chişinău, alta la Consulatul de la Bălţi.

Acolo sunt aşteptaţi duminică la urne şi cetăţenii ucraineni din regiunea transnistreană care reprezintă 90 la sută din toţi cei circa 70 de mii stabiliți în Republica Moldova. În raioanele de Est doar o singură dată la alegerile prezidenţiale ucrainene din 2004, cu titlul de excepţie au fost deschise secţii de votare.

După ce a discutat recent cu liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk, ambasadorul Ucrainei în Moldova Serghei Pirojkov anunțat joi că administraţia de la Tiraspol nu va oferi nici o facilitate, dar nici nu va impiedica participarea ucrainenilor din regiune la scrutinul parlamentar.

Cu toate acestea Serghei Pirojkov estimeaza că la fel ca şi la alegerile prezidenţiale din mai la urne se vor prezenta în jur de o mie de alegători:

„Este o tendinţă de diminuare a ratei de participare la vot. Cauzele pot fi multe, şi de ordin politic, şi faptul că unii sunt speriaţi de situaţia actuală din Ucraina. Dar este o chestiune personală a fiecărui alegător.”

Preşedintele comunităţii ucrainenilor din regiunea transnistreană Leonid Tkaciuk crede că numărul minim de secţii de votare şi lipsa acestora în raioanele de est explică de fapt rata mare de absenteism:

„Bunăoară, alegătorii din Râbniţa trebuie să parcurgă o distanţă de 120 de km până la secţia de votare din Bălţi. Ceea ce înseamnă că trebuie să piardă o jumătate de zi doar pe drum dus-întors. Din oraşul Dnestrovsk e o distanţă şi mai mare de 150 de km. Asta şi este principalul motiv al ratei reduse de participare la votare. Noi insistăm şi depunem eforturi ca să fie deschise secţii de votare şi în localităţile din stânga Nistrului. Apropo, la alegerile prezidenţiale din 2004 au fost deschise secţii de votare şi în regiunea transnistreană. Dar legislaţia ucraineană e aşa cum e şi corespunzător cu ea sunt posibile doar două secţii de votare.”

Leonid Tkaciuk spune că etnicii ucraineni din regiunea transnistreană care vor să-şi exercite dreptul la vot vor fi ajutaţi să ajungă la secţiile de votare:

„Noi facem tot posibilul ca cel puţin cei care şi-au exprimat dorinţa, în pofida distanţei şi timpului necesar, să poată ajunge la secţiile de votare. Pentru asta noi organizăm rute de autobuze din toate oraşele transnistrene. Acum întocmim listele doritorilor, oamenii se înscriu. Sigur că este o picătură în mare, dar cel puţin sunt acei activişti care mereu şi-au exprimat poziţia civică, au participat la alegeri şi acum vor să meargă să voteze, chiar şi în pofida vremii proaste de afară. La noi aici s-a anunţat şi lapoviţă, şi gheţuş. Dar doritori sunt şi ei vor ajunge la secţiile de votare.”

Am întrebat-o pe Valentina Moraru, preşedinta Comunităţii femeilor ucrainene din Moldova, cu ce gânduri vor merge moldovenii cu cetăţenie ucraineană să voteze duminică:

„Personal aştept de la aceste alegeri în primul rând să se instaureze stabilitatea. Mi-aş dori să fie formată o majoritate parlamentară în Radă. Să fie o guvernare destoinică care să-şi scoată ţara din situaţia în care a ajuns. Ca ei să poată să dea ripostă agresorului care a provocat evenimentele din estul Ucrainei. Aşteptăm de la cei care vor ajunge în parlament să depună eforturi pentru a consolida naţiunea. Sigur că acestea nu se pot face într-o zi. Însă dacă vor avea loc alegerile şi se va forma o majoritate parlamentară, sau cel puţin o coaliţie funcţională în Radă, un guvern atunci carul se va porni din loc.”

Despre aşteptările generaţiei tinere l-am întrebat pe Dmitri Lecarţev preşedintele Asociaţiei Tineretului Ucrainean din Moldova care va meargă duminică la Ismail în calitate de observator la alegeri:

„În primul rând aşteptăm să fie stabilitate. Direcţia spre UE pe care şi-a ales-o poporul ucrainean va fi susţinută de toţi. Iar în parlamentul ucrainean să ajungă partide, candidaţi responsabili pe care îi merită poporul ucrainean. Sunt sigur că nu va fi uşor. Alegerile vor decurge destul de încordat. Dar sperăm la un rezultat bun.”

Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor ucrainene din Moldova, dar şi un grup de observatori de la Asociaţia Promo-lex de la Chişinău vor merge duminică în Ucraina pentru a monitoriza desfășurarea scrutinului parlamentar anticipat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG