Linkuri accesibilitate

Conflictul din Ucraina de est și efectul nociv al propagandei ruse: o mărturie


Jana Pușkariova
Jana Pușkariova

Jana Pușkariova: „I-au băgat în cap ideile acestea. Era doar un copil”.

Evgheni Pușkariov, un tânăr rus de 18 ani, a fost ucis în Ucraina și înmormântat săptămâna trecută în apropiere de St. Petersburg. Mama lui spune că relatările televiziunii ruse l-au convins pe adolescent să se alăture pe ascuns mișcării separatiste din Ucraina. O relatare a corespondentelor Europei Libere, Tatiana Volițkaia și Claire Bigg despre acest caz.

Jana Pușkariova a avut parte de o surpriză neplăcută la 5 septembrie. Când s-a întors acasă de la lucru, a găsit un bilețel în care fiul ei îi scria că a plecat „în alt oraș”. „Mă voi întoarce în două luni”, se spunea în bilețelul lipit de frigider. „O să sun și scriu dacă o să pot”.

Săptămâna trecută, corpul neînsuflețit al lui Evgheni Pușkariov a fost înmormântat în orașul natal Kronstadt. A fost ucis în Ucraina unde lupta de partea rebelilor pro-ruși.

Mama îndurerată știe bine cine este de vină: în primul rând televiziunile. „I-au băgat în cap ideile acestea. Era doar un puști”.

Mânia Janei se îndreaptă și împotriva separatiștilor, care n-au făcut nimic să repatrieze rămășițele fiului. Ea le-a adus acasă. Mai este supărată pe clubul militar al tinerilor, unde fiul ei își petrecea timpul după școală, se uita la filme despre război și lua parte la jocuri războinice.

Evgheni Pușkariov visa să devină militar. Aceasta nu-i de mirare mai ales la Kronstadt. Situat pe o mică insulă în apropiere de St. Petersburg, orașul se mândrește cu trecutul militar, fiind principala bază a Flotei Baltice și sediu istoric al amiralității ruse.

Jana Pușkariova își ține lacrimile cu greu în timp ce se uită la fotografiile fiului mort. „Spunea că nu se poate uita la știri cum sunt uciși copii și mame, oameni neajutorați. Vroia să ajute, de aceea s-a dus acolo”.

O mamă din Rusia își plînge fiul ucis în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00

Televiziunile rusești controlate de stat au negat tot timpul implicarea Rusiei de partea separatiștilor. Au descris conflictul din estul Ucrainei drept „genocid” care ar fi practicat de guvernul pro-occidental de la Kiev împotriva vorbitorilor de rusă. „Nu ni se spune ce se întâmplă acolo cu adevărat”.

După moartea fiului, Jana Pușkariova a intrat pe contul lui în rețeaua de socializare online Vkontakte, sperând să afle cum a plecat în Ucraina. A descoperit că băiatul ei era membru a două grupuri care sprijineau rebelii.

„Acolo apare această Armata a Novorossiei, există toate informațiile, că poți completa un formular, aștepți răspunsul, apoi îți iei bilet de avion, iar cineva te întâmpină la Rostov. El a completat formularul. Știa că pleacă încă din iulie”.

Camarazii de luptă spun că Evgheni a murit la 10 octombrie, în satul ucrainean Nikișino. Deși nu avea experiență de luptă, a fost trimis în prima linie, într-o unitate de recunoaștere. Aleksandr, care făcea parte din aceeași unitate, spune că Evgheni a fost împușcat mortal când grupul lor a fost detectat de trupele ucrainene.

„Am luat decizia să ne retragem de partea cealaltă a drumului. În timpul retragerii, Jenia a fost lovit de un glonț pentru că era ultimul, ne acoperea retragerea”.

Serghei, un membru mai în vârstă al unității de recunoaștere, spune că aproximativ două treimi din combatanții pro-ruși din Ucraina sunt veniți din Rusia.

„Jenia nu era de fapt pregătit de asemenea acțiuni. Să spun drept, mulți tineri sunt acolo numai carne de tun”.

Serghei se pregătește însă să se întoarcă, după ce a ajutat împreună cu Aleksandr să aducă la Kronshtadt cadavrul lui Evghenii.

Jana Pușkariova spune că n-a primit vreun ajutor de la autoritățile ruse, dar a colectat ajutoare de la oamenii din oraș. Numai așa a putut zbura în sudul Rusiei, de unde a negociat cu comandanții separatiștilor, iar apoi și-a adus băiatul mort acasă cu o mașină închiriată.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG