Linkuri accesibilitate

Rusia, Ucraina și Polonia: dezvăluirile lui Radoslaw Sikorski


Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski

Vladimir Putin ar fi sugerat în 2008 premierului Poloniei să participe la o împărțire teritorială a Ucrainei.

Preşedintele Parlamentului de la Varsovia, Radoslav Sikorski este citat cu declaraţia ca în 2008, presedintele Rusiei – de atunci si de acum – Vladimir Putin i-a propus premierului Donald Tusk să „împartă” Ucraina intre ei. Declaratia a fost facuta site-ului american Politico.

Radoslav Sikorski a fost ministru de externe al Poloniei inainte de a deveni presedintele Seimului, Parlamentul polonez. In acea capacitate l-a insoţit pe premierul Donald Tusk, in 2008, într-o vizita la Moscova. Cu acea ocazie, a spus acum Sikorski, „Putin ar fi vrut sa ne faca să participăm la divizarea Ucrainei. Acesta a fost primul lucru pe care l-a spus Putin, premierului meu”.

In interviul din 19 octombrie, in care politicianul polonez a facut aceasta declaraţie el a mai spus si ca Putin afirmase atunci că în opinia sa Ucraina este „o tara artificiala” şi ca Lviv este un oras polonez, un argument in favoarea interesului Poloniei pentru propunerea Moscovei.

Agentia Reuter aminteste ca inainte de cel de-al doilea razboi mondial Polonia deţinea si o parte din vestul Ucrainei, printre care şi orasul Lviv, care se numeste Lwow in poloneza.

Sikorski a precizat in interviul citat că Donald Tusk nu a reacţionat în nici un fel la oferta lui Putin, si ca Polonia nu a arătat niciodata nici cel mai mic interes în oferta Moscovei. „Am spus foarte, foarte clar că nu ne trebuie nimic din asta”, afirma Sikorski.

Agentia Reuter scrie că Sikorski a scris pe contul său de Twiiter luni seara, dupa apariţia interviului că unele din declaratiile sale facute site-ului Politico ar fi fost „prea mult interpretate” si ca nu ar fi exacte, dar a adăugat si ca Polonia nu este interesata in nici un fel de anexari.

Interviul ar putea sa înrăutăţeasca încă şi mai mult relatia dintre Moscova si Varşovia din cauza situatiei din Ucraina si a faptului ca recent Polonia a arestat doi oameni suspectaţi ca ar fi spionat pentru Rusia.

Nici ministerul polonez de externe si nici oficialităţi ruse nu au vrut sa comenteze pina caum declaratiile facute de Radoslav Sikorski site-ului american, dar premierul de la Varsovia, Ewa Kopacz a declarat luni seara intr-un interviu cu televiziunea publica poloneza că „nici un premier polonez nu va participa vreodata într-o astfel de activitate ruşinoasa de a împărţi o altă ţara”.

Declaratia presedintelui Parlamentului polonez nu este însă singura despre acest subiect. Agentia Reuter aminteste ca dupa anexarea Crimeii, in luna martie, parlamentarul ultranationalist rus Vladimir Jirininovski ar fi trimis o scrisoare guvernelor Poloniei, României si Ungariei, propunindu-le sa împarta între ele Ucraina.

XS
SM
MD
LG