Linkuri accesibilitate

Concretețea electorală a relației sentimentale dintre Moldova şi România


Retrospectiva săptămânii politice.


Premierul român Victor Ponta declara marți la Chișinău că vrea să dea concretețe economică relației sentimentale a celor două țări. Dar mulți comentatori moldoveni nu l-au crezut, spunând că a fost o vizită electorală înaintea referendumului de la 29 iulie pentru demiterea președintelui român Traian Băsescu. Este unul din evenimentele selectate de Diana Răileanu pentru rubrica noastră săptămânală de retrospective politice.

O întâlnire ordinară”, astfel a descris vizita premierului român, Victor Ponta, la Chişinău, redactorul şef adjunct al cotidianului „Adevărul”, Valentina Basiul. În opinia ziaristei, vizita nu ar avea nici o conotaţie electorală, aşa cum au lăsat să se înţeleagă mai mulţi analişti moldoveni:

„S-a întâmplat ca această întâlnire să aibă loc în context electoral şi deja unii s-au grăbit să spună că Ponta vine să facă campanie electorală, pentru că e puţin cunoscut aici. Alţii au spus că, iarăşi, profită de ocazie şi foloseşte resurse administrave, adică exista partea aceasta de conotaţie electorală. Eu cred că nu a fost pentru că astfel de vizite, în general, sunt convenite mult mai înainte şi cred că această vizită a fost fixată la puţin timp după ce Ponta a preluat funcţia de şef al Guvernului.”

Un alt subiect care şi-a lăsat amprenta asupra vieţii politice moldoveneşti se referă la selectarea candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO. Directoarea săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, salută faptul că în acest an concursul nu a fost desfăşurat departe de ochii lumii, însă observă că preselecţia a ridicat mai multe semne de întrebare:

„Sigur că atunci cînd există transparenţă şi asta a fost pentru prima dată au apărut şi dedesubturi neplăcute. Pe lângă faptul că s-au enunţat acuzaţii de conflict de interese, am mai aflat că unii dintre pretendenţi au luat, de exemplu, zero puncte la examenul în scris, ceea ce este foarte serios pentru un candidat. Am mai aflat că unii dintre ei nu cunosc limbile străine la acel nivel încât să lucreze într-o instanţă internaţională de acest rang şi să judece cazuri din întreaga Europă. Deci, şi bune, şi rele împreună. Insuccesul e că conflcitele de interese nu au fost bine explicate.”

Referindu-se la decizia de săptămâna trecută a Legislativului de a majora taxa pe valoare adăugată în proporţie de 20 la sută pentru fermieri, Tudor Iaşcenco, directorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina, constată că un asemenea TVA i-ar aduce la sapă de lemn pe producătorii agricoli. Ziaristul crede că nemulţumirea fermierilor nu ar fi existat dacă se lua în calcul şi opinia lor atunci cînd au elaborat documentul de politici fiscale pentru anul viitor:

„Modifcările s-ar fi discutat cu producătorii agricoli, dar nicio opinie expusă de Federaţia Fermierilor, Agro-inform, nu a fost luată în consideraţie. De fapt, s-a mimat această consultaţie pentru ochii lumii. Mie mi se face impresia că puterea şi lumea, în cazul de faţă sectorul agricol, continuă să trăiască în lumi paralele la noi.”

Săptămâna aceasta mai multe organizaţii neguvernamentale din sectorul agrar au semnat o declaraţie prin care cer anularea majorării taxei pe valoarea adăugată în proporţie de 20 la sută. În caz contrar, ameninţă agricultorii, începând cu 31 iulie, vor organiza proteste în toată ţara.
Previous Next

XS
SM
MD
LG