Linkuri accesibilitate

Comisia de etică a Universității București: Victor Ponta a plagiat


Teza de doctorat a premierului român este plagiată în proporție de o treime.


La București s-a anunțat astăzi verdictul Comisiei de Etică a Universității București, potrivit căruia teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. Proporția în care în lucrare sînt folosite materiale plagiate, fără a le fi citat autorulul, se ridică la o treime.

Potrivit unei declarații făcute de profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universității București, Senatul universitar se va reuni în ședință săptămîna viitoare, împrună cu Consiliul de Administrație pentru a se pune de acord asupra unei eventuale propuneri de retragere a titlului de doctor al premierului român. Retragerea titlului căpătat de Victor Ponta nu se poate face însă decît cu acceptul Ministerului Educației, a mai precizat rectorul.

Comisia de etică, ale cărei concluzii sînt citate astăzi amplu pe site-ul „Cursdeguvernare.ro”, a constat, între altele: „Cel puțin o treime din teza este plagiată. S-a copiat în succesiune. 15 pagini este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm în anumite situații. Pasajele sunt copiate în succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici.”



„Avem o altă tehnică: mixaj. Sunt copiate bucați si le țeși între ele conform unui scenariu stabilit înainte. Asta arată intenția de copiere. Aici a fost o muncă de a ansambla paragrafe. Sunt elemente de judecată care aparțin autorilor copiați și care au fost copiate ca atare de dl. Ponta în teza sa.”

„Normele de a cita corect, de a pune ghilimele, note de subsol erau valabile și în 2003. Nu există o teza de doctorat serioasă care să aibă bibliografie selectivă la final. Nu se permite asa ceva. Nu este posibil să ai o teză de doctorat cu 40 de note la final.”
XS
SM
MD
LG