Linkuri accesibilitate

Un fost mercenar Wagner a făcut cale întoarsă la intrarea în Moldova | e-Medicină, în regim de avarie


Reprezentanții Poliției de Frontieră afirmă că au identificat un fost mercenar Wagner în fluxul de călători sosiți pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Reprezentanții Poliției de Frontieră afirmă că au identificat un fost mercenar Wagner în fluxul de călători sosiți pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Justice Eagle 2024”, desfăşurat în România. Scopul exercițiului este dezvoltarea capabilităților și creşterea interoperabilităţii între contingentele statelor participante, informează Ministerul Apărării, citat de Ziarul de Gardă. Exercițiul se desfășoară în perioada 4 −15 martie curent. „Justice Eagle” este un exercițiu anual cu trageri de luptă din mai multe categorii de armament. Plutonul moldovenesc se instruiește, împreună cu militarii români ai Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” și militarii americani, la Centrul Secundar pentru Instruire în Luptă Babadag.
  • Un fost mercenar Wagner, cetățean rus, a fost identificat în fluxul de călători sosiți în Republica Moldova. Cazul a avut loc pe 11 martie, în Aeroportul Internațional Chișinău. Străinul a declarat că efectuează o vizită scurtă în Moldova, urmând să ajungă la „un prieten rezident în regiunea transnistreană”. „Prietenul”, care aștepta în afara Aeroportului, ar fi încercat să inducă în eroare autoritățile de securitate, prin tăinuirea relațiilor cu fostul mercenar Wagner. Într-un final, cetățeanului Federației Ruse i-a fost refuzată intrarea în Moldova. Precizările au fost făcute de reprezentanții Poliției de Frontieră pentru jurnaliștii Newsmaker, pe 12 martie.
  • 20 de mii de consumatori aflați în aria de activitate a companiei Premier Energy vor beneficia de contoare inteligente. Acțiunea face parte din proiectul-pilot de eficientizare energetică realizată de Ministerul Energiei, cu suportul PNUD Moldova. Potrivit reprezentanților Ministerului Energiei, grație contoarelor inteligente consumatorii își pot gestiona singuri consumul de energie, notează IPN.
  • În regim de avarie – așa funcționează platforma medicală Sia.amp.md în care statul a investit peste 27 de milioane de lei. Platforma permite cetățenilor să facă programările la medic online, iar doctorilor – să introducă și să prelucreze date despre pacienți. Din cauză că platforma funcționează prost, mulți medici preferă, în continuare, pixul și hârtia, iar pacienții fac programările, de cele mai multe ori, ca pe timpuri: la telefon sau la ghișeu. Jurnaliștii Cu Sens explică ce companii au încasat milioanele pentru dezvoltarea și mentenanța platformei SIA AMP, care, însă, dă semne de oboseală.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este știrea Ziarului de Gardă despre Mitropolitul Vladimir care participă la Moscova, la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, prezidat de Patriarhul Kirill.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru caruselul foto al Europei Libere cu imagini din interiorul centralei nucleare din Zaporijie.
XS
SM
MD
LG