Linkuri accesibilitate

Problema asistenților personali va ajunge în instanța de judecată | Aur pentru un judocan moldovean la Grand Prix-ul Austriei


Alexandra Popa, asistenta personală a fiicei sale de mai mulți ani, urma să fie demisă în martie, în urma deciziei autorităților primăriei Chișinău potrivit căreia asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați, iar ceilalți vor rămâne cu 50% din salariu.
Alexandra Popa, asistenta personală a fiicei sale de mai mulți ani, urma să fie demisă în martie, în urma deciziei autorităților primăriei Chișinău potrivit căreia asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați, iar ceilalți vor rămâne cu 50% din salariu.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Problema asistenților personali va ajunge la judecătorie. Ministerul Muncii acuză Primăria Chișinău pentru concedierile efectuate. Potrivit unui comunicat, ministerul a atacat în instanță decizia Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului și a făcut și o sesizare la CNA privind depășirea atribuțiilor de serviciu. Se întâmplă după ce, la începutul anului, mai mulți asistenți personali ce au la întreținere minori cu diferite grade de invaliditate, au fost chemați la primărie pentru a semna noi contracte ce prevedeau reduceri salariale cu 50 la sută, scrie TVR Moldova.
  • În perioada 11-14 martie, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, iar pe 15 martie va continua cu o vizită la Berlin, informează Jurnal.md. Gherasimov va pleca la Bruxelles împreună cu colegii responsabili de analiza legislației europene de la Ministerele Muncii și Protecției Sociale, Afacerilor Interne, Finanțelor, Sănătății, Educației și Cercetării, Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Dezvoltării Economice și Digitalizării și cel al Mediului.
  • Un preot a fost înjunghiat cu un cuțit în spate, în curtea mănăstirii Cosăuți din raionul Soroca. Informația a fost comunicată pentru TV8 de către șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratul General al Poliției, Diana Fetco. Făptașul s-a dovedit a fi un localnic, care un an a fost mereu la slujba preotului.
  • Moldoveanul Adil Osmanov a cucerit medalia de aur la Grand Prix-ul Austriei la Judo, după ce în finala categoriei de greutate de 73 kg l-a învins pe azerul Rashid Mammadaliev, anunță Comitetul Național Olimpic al R. Moldova, citat de Ziarul de Gardă. Osmanov mai are în palmares o medalie de bronz de la Campionatul European (U-23) la Judo, care s-a desfășurat în perioada 28-29 octombrie 2022, în orașul Sarajevo, Bosnia-Herțegovina, și o medalie de bronz de la Grand Prix-ul Austriei, obținută în mai 2023.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Europei Libere despre faptul că R. Moldova a reluat de duminică, 10 martie, o amplă campanie de împădurire, iar pe întreaga perioadă a lucrărilor de primăvară urmează să fie plantați circa 13 milioane de puieți.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților știrea distribuită de TV8 în care anunță că televiziunea a decis, de comun acord, să înceteze contractul de colaborare cu Dorin Galben.
XS
SM
MD
LG