Linkuri accesibilitate

Postul vamal Sculeni - inaugurat după renovare | Trei persoane suspectate de finanțarea ilegală a partidelor și spălare de bani, reținute


Postul vamal Sculeni după renovare.
Postul vamal Sculeni după renovare.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Trei persoane au fost reținute în cadrul acțiunilor penale desfășurate în legătură cu finanțarea ilegală a partidelor și spălare de bani. Este vorba despre foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv doi colonei în rezervă. Oamenii legii au reușit să identifice nu doar persoanele care repartizează banii în teritoriu, ci au identificat și unul dintre apartamentele conspirative unde banii erau puși în plicuri pentru a fi repartizați. În momentul reținerii persoanei din apartamentul respectiv, la el au fost depistați 600 de mii de lei. Dar în total suma se ridică la peste 5,5 milioane de lei. Detalii au fost prezentate într-o conferință de presă de către conducătorii Inspectoratului General al Poliției și Procuraturii Anticorupție, transmite IPN.
  • Serviciul Fiscal de Stat desfășoară acțiuni de monitorizare a contribuabililor care activează în domeniul comerțului cu flori și HoReCa (hotele, restaurante, cafenele) în perioada 7-8 martie 2024, în contextul sărbătorii „Ziua internațională a femeii”. Acțiunile de monitorizare nu sunt orientate spre aplicarea sancțiunilor. Obiectivul constă în monitorizarea modului de respectare a legislației în vigoare de către contribuabilii sus-menționați, în scopul prevenirii nedocumentării tranzacțiilor prin echipamentele de casă și de control, informează Jurnal.md.
  • Lucrările de modernizare la Postul Vamal Sculeni au fost finalizate, anunță Moldova 1. Acum trecerea de frontieră este mai modernă, are mai multe piste, iar timpul de așteptare este mai mic. La inaugurarea care a avut loc pe 7 martie au participat mai mulți oficiali din R. Moldova și din România. Autoritățile au anunțat că nu se opresc aici și urmează renovarea altor posturi vamale.
  • Asociația Promo-LEX a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege privind pilotarea votului prin corespondență, document ce a fost prezentat și în cadrul consultărilor publice organizate joi, 7 martie, de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova. Opinia subliniază o serie de „îngrijorări și recomandări esențiale”, oferind „o analiză detaliată a aspectelor critice legate de implementarea acestui mecanism electoral”, conform unui comunicat de presă emis de organizația non-guvernamentală, citată de Ziarul de Gardă.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Agora.md despre faptul că Maia Sandu i-a conferit Ordinul Republicii președintelui Franței, Emmanuel Macron.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un promo al emisiunii „Femeile vorbesc” de la Jurnal TV despre o femeie care crește șase nepoți. Mama copiilor ducea un mod amoral de viață, iar tatăl a ajuns la pușcărie.
XS
SM
MD
LG