Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Vladimir, din nou la Moscova | Maia Sandu a restructurat Aparatul Președintelui


Mitropolitul Vladimir oficiază o slujbă în biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, la 10 martie 2023.
Mitropolitul Vladimir oficiază o slujbă în biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, la 10 martie 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mitropolit Vladimir a plecat din nou în Rusia. Potrivit agora.md, pe 10 martie curent, capul Bisericii Ortodoxe din Moldova a oficiat o slujbă la biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova. Alături de el, la serviciul divin, au participat și alți slujitori, inclusiv din Rusia, se spune într-un comunicat emis de Mitropolia Moldovei. La 24 și 25 decembrie 2023, Mitropolitul Vladimir a mers la aceeași biserică unde a ținut alte două slujbe religioase.
  • Șefa statului, Maia Sandu, a restructurat Aparatul Președintelui R. Moldova. Numărul personalului-limită a fost redus de la 150 la 94. „Serviciul e-administrare și securitate informațională” a fost redenumit în „Serviciul tehnologii și securitate informațională”. „Direcția administrativă Condrița”, „Secția administrare a sistemelor și rețelelor inginerești” și „Secția gospodărire și întreținere” au fost excluse din noua structură. „Direcția generală administrare patrimoniu” va include „Secția contabilitate și achiziții” și „Direcția administrativă”. Decretul prezidențial privind restructurarea a fost semnat pe 11 martie curent și a intrat în vigoare în aceeași zi, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md.
  • Comisia Vetting a finalizat evaluarea candidatului Ion Buruiană pentru poziția de judecător la Curtea Supremă de Justiție și a transmis raportul său către Consiliul Superior al Magistraturii, cu propunerea de nepromovare a evaluării externe, transmite Ziarul de Gardă. Interviul acestuia a avut loc pe 16 ianuarie curent și a durat o oră și 20 de minute. Membrii comisiei l-au întrebat despre cheltuieli, care, potrivit calculelor lor, depășeau veniturile anuale ale avocatului. În prezent, Ion Buruiană este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
  • Comisia Electorală Centrală inițiază procedura de modificare a Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova. Părțile interesate pot transmite propuneri, sugestii, opinii până pe 28 martie, scrie agenția IPN. Dreptul de a desemna candidați la funcția de președinte îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a actului cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, în conformitate cu statutele, dar și blocurile electorale. În plus, cetățenii R. Moldova își pot înainta propria candidatură.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea Europei Libere, în care se anunță că Curtea Constituțională a lăsat în vigoare schimbarea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română” în toată legislația R. Moldova, dar a readus precizarea că aceasta funcționează „pe baza grafiei latine”
  • Pe Instagram a fost populară știrea jurnaliștilor de la TV8, care au scris că o chitaristă din Chișinău a avut parte de o surpriză din partea Irinei Rimes. Vedeta s-a apropiat de fată și cele două au format un duet, interpretând piesele „Cosmos” și „Nu știi tu să fii bărbat”.
XS
SM
MD
LG