Linkuri accesibilitate

„Întrebarea nu mai e dacă Dragnea va fi înlăturat din fruntea PSD, ci când și cum (Andreea Pora/ revista 22)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la Bucureşti.

„La începutul lunii septembrie, zidul din jurul lui Liviu Dragnea (președintele Partidului Social-Democrat) părea fără fisură”. Vicepreședintele partidului Gabriela Firea a obținut un singur vot în Comitetul Executiv în care a propus ca ministrul de interne Carmen Dan să fie demisă pentru felul în care au fost gestionate lucrurile la mitingul diasporei din 10 august.

În două săptămâni, situația s-a răsturnat abrupt: trei lideri marcanți ai PSD au semnat o scrisoare prin care îi cer demisia lui Liviu Dragnea. Surse de presă le declară jurnaliștilor că există cel puțin 30 de lideri locali care susțin scrisoarea. În consecință, scrie Andreea Pora în săptămânalul 22, „întrebarea nu mai e dacă Dragnea va fi înlăturat din fruntea PSD, ci când și cum. Dar mai ales cine i-ar putea lua locul, în așa fel încât partidul să nu piardă guvernarea”. Pora spune că liderii locali au înțeles între timp că sunt trași pe sfoară cu ordonanța privind grațierea și amnistia: pe Dragnea nu-l interesează decât pielea lui, să nu ajungă la pușcărie; premierul Viorica Dăncilă nu îndrăznește să semneze așa ceva, cel puțin nu înainte de audierea sa programată mâine în Parlamentul European, iar pe ministrul de justiție nu-l lasă Călin Popescu-Tăriceanu, liderul partidului partener de coaliție, ALDE, care nu vrea să-și atârne această ghiulea de picior, nu de dragul lui Dragnea.

Andreea Pora observă că, prin situația creată, PSD nu doar că a scăzut masiv în sondaje, dar „a reușit să reactiveze, ba chiar să radicalizeze electoratul non-PSD”. „De la lliescu încoace, niciun alt lider PSD nu a generat atâta ostilitate în societate, nu a fost urât ca Dragnea. Nici măcar propriul electorat nu-l agreează, dovadă că e cotat în sondaje la o treime din scorul partidului”.

Speranța opoziției este la nemulțumiții din PSD...

Tactica opoziției parlamentare este în continuare doar să profite de disensiunile din PSD, scrie Adelina Rădulescu în publicația Reporter global. Se tot vorbește de o moțiune de cenzură, dar partidele nu cad de acord asupra momentul când să fie depusă. Mai multe voci din opoziție preferă amânarea, pentru că nu există încă cele 233 de voturi necesare. „Speranța opoziției este la nemulțumiții din PSD”. Miza ar fi schimbarea Vioricăi Dăncilă din poziția de prim-ministru înainte ca România să preia președinția Uniunii Europene. Numai că partidul fondat de fostul premier Victor Ponta deja condiționează semnarea moțiunii de păstrarea PSD la guvernare, cu un alt premier. Adelina Rădulescu reamintește că, în această variantă, mingea se va afla la președintele Klaus Iohannis, care probabil n-ar mai pune al patrulea șef de guvern pesedist.

După informațiile ajunse azi în presă, nici autorii și susținătorii scrisorii pesediștilor nu doresc înlăturarea Vioricăi Dăncilă. Or Dan Tăpălagă de la G4media scrie că această doamnă n-ar mai avea cum să rămână în post. Nu atât pentru jenanta gafă de protocol de la sosirea la București a președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cât pentru că pur și simplu domnia sa „nu s-a întâlnit niciodată cu funcția ei și ratează metodic orice ocazie de a lăsa măcar impresia că exercită demnitatea de prim-ministru”. Liviu Dragnea, scrie Tăpălagă, „a sechestrat între pereții Palatului Victoria o cunoștință din Teleorman, pe care o supune de la începutul anului unor perversiuni politice, umilințe și presiuni îngrozitoare. A-i pretinde unui personaj submediocru ca Viorica Dăncilă să se comporte ca un premier reprezintă din capul locului o pedeapsă”.

XS
SM
MD
LG